Followers

Wednesday, November 13, 2013

Biar.

Biar.

Biar mereka lihat kau ketawa.
Biar mereka lihat kau tersenyum.
Biar mereka lihat kau bahagia.
Biar mereka lihat kau bersuka ria.
Biar mereka lihat kau bergurau senda.
Biar mereka lihat kau sentiasa ceria.
Biar mereka lihat itu.

Biar mereka tak tahu di dalam kau bagaimana.
Biar mereka tak tahu hati kau berkata apa.
Teruskan hidup kau macam biasa.
Pamerkan diri kau macam tak ada apa.

Biar.

BIAR hanya aku TAHU susah kau bagaimana.
BIAR hanya aku TAHU di dalam kau bagaimana.

Biar hanya aku.

Thursday, November 7, 2013

Berita buruk. :(

Assalamualaikum. Selamat tengah hari. Selamat makan. :)

Dua hari lagi. But, aku masih ada di Kuala Lumpur nan indah ni. Memberi sepenuh-penuh kepercayaan pada family aku untuk uruskan segalanya yang patutnya aku yang uruskan. Haih. Nak buat macam mana. Terpaksa. Sebab aku tak punya masa. Aku tak punya ruang untuk buat semua benda. Yang mana aku boleh sediakan dari sini, dah siap-siap aku prepare. Yang di kampung sana, aku tak tahu. Setakat ni, mak ayah aku tak cakap apa-apa, so aku consider everything is okay. Semoga segala yang dirancang semua berjalan lancar. Moga-moga. 

.

Tapi sekarang aku tengah stress. Sebab muka aku, teruk sangat sekarang. OMG. Rasa nak jerit kuat-kuat. Hanya kerana teringin nak mandi pantai aku pergi PD. And, semua nya bermula dari situ. Muka sunburn. Tangan sunburn. Semua terbakar. Paling obvious sekali tentulah muka aku. Mengelupas, terbakar teruk, tinggal belang hitam sekeliling muka, tebal pulak tu. Dan, bos aku cakap aku nampak macam orang sakit. 

Teruk sangat ke? Teruk la tu kalau dah dilabel orang sakit sedangkan aku tak ada masalah pun. Cuba make up kan untuk nampak okay. Tak boleh juga. Aku dah habis ikhtiar. Majlis tinggal dua hari. Orang kata guna aloevera. Woi. Mana aku nak cari dekat KL ni. Kat apartment tu tak ada pun aku tengok orang tanam aloevera. 

So, aku buat satu decision semalam. Disebabkan muka aku akan jadi kelabu bila make up,  jadi aku akan make up very simple. Macam pergi ofis je. Ha ha ha. Pakai bedak and foundation untuk hilangkan semua kesan parut jerawat dan tempek bedak baby kat muka. Pastu, kat bahagian mata tu just letak eyeliner tebal sikit pastu maskara bagi bulu mata lentik sikit. Kemudian tempek lipstik, lip gloss. Dan tudung, akan dililit ikut belang-belang hitam kat muka tu. Muka mengelupas? Ha, sebelum makeup letak ais dulu, lepas tu, toner. Pastu tempek je lah segala mak nenek aku cakap tadi. 

Agak-agak okay tak?

Tunggu la dua hari lagi. Masa tu nanti aku update. Okay ke tidak. Di masa-masa aku ada majlis lah, semua ni nak jadi. Geram. Grrrr. 

Ada lagi satu berita tak baik. Kereta aku. 

Ini sumpah nak menangis rasa. Bercalar and kemik kat bahagian depan sebelah kiri pintu kereta. Haih. Duit lagi. Jadi kat tempat parking. Tak tahu siap gesel kereta aku. Tengok-tengok je dah calar. Sabar sungguh aku dapat berita yang macam ni. Dalam hati, menangis. Sungguh, aku diuji satu demi satu. Ya Allah. Mula-mula terfikir, ini balasan dosa aku ke? Tapi, kemudian aku macam tersedar, Tuhan itu memang akan menguji setiap hamba-hamba Nya. Tak apalah. Kereta tu masih boleh pakai. Dan mujur jadi di tempat parking. Kalau jadi kat tengah jalan raya, harus terbabas. Kan? Jadi, lap air mata, keluarkan duit, hantar pergi bengkel. Sekarang kereta tu ada di kampung. Dan lepas ni, aku taknak bawak kereta tu ke KL lagi. Biarlah. Biar duduk di kampung. Mak guna. 

p/s: Ada denganku. Sudah cukup buat aku bahagia. 


Saturday, October 26, 2013

Bajet 2014

Banyak komen negatif dan positif. Aku belum sempat nak kaji lagi. Ha ha ha. Lots of economist tengah membincangkan perkara ni dalam laman sosial terfemes tu.

TERUK sangat ke?

Hm. Akan dikaji nanti. Sekarang kurang masa. TV pun tak tengok. Sibuk kerja. Yang aku dengar, GST GST GST je. Goods and service tax kan?

Okay lah. Nak buat hal sendiri dulu. Nanti nak belek hal negara pulak.

Daaaa. Bye.

Tuesday, October 22, 2013

High heels @ Kasut tumit tinggi

Gambar hiasan ehsan google-image

Perempuan dengan 'high-heels' macam adik beradik. For most of girls lah. Bukan semua okay? 

Dalam beberapa hari ni, setiap kali naik lift kat rumah tu, ada je yang pakai 'high-heels' feeling good-good gitu. Dan mata aku ni tak lepa memandang setiap yang berkasut tumit tinggi. Entah lah. Mungkin kerana aku suka. Yep. Aku suka tengok orang pakai 'high-heels'. Nampak berkarisma ha. 

Lagipun, aku pun suka dengan kasut tumi-tumit sampai 4 inci ni ha. (Yang pernah aku pakai almost 4-inch). Owh. Actually, do you think wearing high-heels is good for you girls? Dari pembacaan-pembacaan aku, dari hasil google-google, aku simpulkan tak berapa elok pakai 'high-heels'. Umum tahu, ia akan memberi kesan tak baik dekat tapak kaki, dan juga bahagian badan yang lain. TAPI, BUKAN ini yang aku nak cakap hari ni.

Sesetengah event/function (betul ke ejaan?) memerlukan kita (ladies) pakai kasut tumit tinggi tak kisahlah berapa inci pun tapi paling kurang 2 inci kan? Sebab masa majlis konvokesyen aku, aku kena pakai 2 inci punya tumit. Aku sendiri pun ada koleksi kasut tumit tinggi, dan tak pakai pun. Buat hiasan atas rak kasut, dan last sekali mak aku humban masuk dalam kotak je. Siap cakap lagi, 'Nak lagi tak kasut tu? Kalau taknak, nak buang.' Ewah. Sesedap hati mak je tau. Kesian I nih mak. Mak jual lagi bagus dari buang tau. Ha ha ha. 

Ehsan google-image. Menarik kan?

Okay. Sebenarnya, aku cuma nak cakap je, cara orang-orang yang aku nampak beberapa hari ni pakai 'high-heels' tak betul. Cara jalan tu ha. Ya Allah. Macam seksa sangat tengok diorang berjalan. Aku tahu memang seksa pun. Kesian aku tengok. Maybe diorang pakai sebabnak attend meeting or jumpa client ke, tak tahu lah. Tapi, serius sangat terseksa tengok. Tumit kasut kecik satu hal, kasut tinggi sampai 4 inci satu hal, cara jalan satu hal.

Cadangan aku, yang pertama, apa kata kalau pakai kasut flat je, lepas tu dah sampai tempat nak tuju tu, sarung la kasut tumit tinggi yang cantik tu. Ha. So, dalam masa nak pergi tu tak adalah macam seksa sangat. Yang kedua, kalau nak jugak pakai 'high-heels', practise dulu kat rumah, jalan lah kat mana rasa okay. Bukan sekali, bukan dua, tapi lebih. So, tak akan rasa canggung. Yang ketiga, masa beli tu, sila make sure kasut tumit tinggi tu sesuai dengan bentuk kaki kita, jadi, akan rasa selesa bila memerlukan berjalan jarak jauh dengan kasut tu. Yang keempat, masa berjalan tu, lenggokan pinggul tu kena lebih sikit. Baru stabil. Keras kematu je memang nampak macam orang bongkok berjalan. Yang kelima, sila jangan jalan di atas jalan yang berlubang. Ha ha ha. Lekat heels kau ha. 

Ha ha ha. Its more like peringatan to me. For others, tak tahu lah. Terasa nak tegur, tapi kang tak pasal kena lempang 5 das. Mahu pengsan aku kat situ. 

Mak aku, salah seorang penggemar kasut tumit tinggi. Hoho. Bermacam jenis kasut, jenama kasut, ada kat rumah. Dan she is really really good in wearing high heels. Tak canggung, tak bongkok, tak pelik langsung. Sangat cantik. Bila berjalan tak pelik. Cantik tersusun je. Even berlari pun still okay. Dan mak aku seorang yang pandai pilih kasut. Kasut yang dia beli semua cantik, kena dengan kaki. 

Aku pulak, tak berapa reti. Aku pun macam perempuan-perempuan kat atas ni jugak. Pakai ikut suka, jalan ikut suka, dah macam nenek kebayan. Berangan konon lawa, padahal bila orang tengok, buruk ya amat. So, sedar diri dan kurang dah pakai kasut cenggitu. La ni, kasut tumit I banyak dah takdak. Kena buang. Ha ha ha. 

Borak kosong di tengahari. Jom keluar LUNCH. Bos pandang pelik sebab dari tadi toktektoktek tak berhenti. Okay. Bye.
 

Sunday, October 20, 2013

Jodoh

Jodoh ditentukan untuk kita sejak kita berumur 4 bulan di dalam rahim ibu. Ini yang aku dengat dari Ustaz. Jadi, memang ada la jodoh setiap makhluk yang bernama manusia kat Bumi ni. Ada orang kata, jodoh kena cari juga walaupun sebenarnya dah ditentukan. Ada orang kata, nanti jodoh itu datang sendiri. Ada juga yang kata, jodoh pilihan ibu bapa yang terbaik. Ada yang kata, pilih sendiri untuk lebih kenal hati budi.

Aahh. Macam-macam. Kalau sebut jodoh, macam-macam yang akan kita dengar. Serabut.

Dan, aku juga tak lari dari memikirkan soal jodoh setiap kali aku dengar orang sembang-sembang pasal jodoh. Setiap kali topik ni dibicarakan, setiap kali itu aku berfikir.

Siapa jodoh aku? Di mana jodoh aku? Kerja apa dia? Jadi apa dia? Rupa macam mana, hitam ke putih ke? Tinggi ke rendah?

Orang kata, jangan tanya soal jodoh. Jodoh bukan urusan kita. Tu urusan Tuhan. Oh. Baiklah. Aku diam. Aku tak bertanya. Orang lain pula yang bertanya soal jodoh aku. Ah. Aku ambil langkah mudah. Diam. Buat tak tahu. Paling paling senang jawab je entah. Apa mereka kata, lantakkan saja. Setiap usai solat, pasti, aku tak lupa berdoa dipertemukan jodoh, berharap jodoh itu terbaik untuk diri. Aku lupa. Semua dah ditentukan Tuhan. Tahulah Tuhan apa yang terbaik untuk hambaNya, kan? Kalau dapat yang baik, alhamdulillah. Dapat yang kurang baik, ujian lah tu. Kan?

Kadang, stress juga. Ye lah. Asyik ditanya. Serabut. Mana nak fikir jodoh, mana nak fikir kerja, mana nak fikir masalah. Ha ha ha.

.

Aku. Jodoh aku. Mungkin dah sampai. Sebab aku sekarang tengah dalam fasa-fasa pinang-meminang. Dalam fasa-fasa berdebar menunggu. Belum kahwin lagi ni dah berdebar. Gedik sikit. Ha ha. Aku cuma mengharapkan yang terbaik. Keluarga pula, main tarik tali. Haih. Buat aku fikir banyak-banyak kali. Betul ke apa aku buat? Betul ke apa keputusan aku? Betul ke? Betul ke tak? Ha. Jerawat timbul toing-toing merata muka. Punca, stress. Hihi.

Ah. Malas nak fikir panjang. Kalau itu benar jodoh aku, Tuhan tetap akan satukan kami. Kalau bukan, bukan la. Ye dop?

Okie. End sini. Saja ja nak borak kosong petang macam ni.

Saturday, October 19, 2013

Baran.

Aku dengan baran memang tak boleh asingkan. Kerja nak marah bila ada sesuatu yang tak kena. Walaupun sikit je salah. Aku tetap akan marah. Seteruk mana marah tu bergantung pada mood aku. Kalau aku mood kurang kurang kurang baik, memang tangan kaki aku boleh naik. Kalau baik sikit, mulut aku je yang laju bercakap.

Dan, aku rasa dah lama jugak aku ni control rasa baran tu. Aku tak mengamuk orang tak tentu hala dah lama.

Tapi hari ni, ada lagi manusia yang sengaja sungguh nak cari pasal dengan aku. Bukan dengan aku saja, dengan semua orang. Bunyi macam gila kan? Entah lah. Aku tak faham punca sebenar pada mulanya. Bila diselidik, rupanya kes cemburu buta.

Macam ni kisahnya.

'Pada satu sambutan hari jadi di satu tasik, bf kepada gf, bergambar ramai-ramai, dengan kami @ gadis-gadia cantik, dan itu menimbulkan rasa cemburu gf terhadap bf nya'

Ha. Gitu. Yang jadi masalahnya, gambar tu tak menunjukkan apa-apa perbuatan yang boleh membuatkan dia cemburu. Because, its a group picture. Its not one by one picture and there was nothing that can create any scandalism between the girls and her bf. Its a group. Plus there was another two three boys instead of him alone. Sebab tu aku panggil perempuan pesen ini cemburu buta. Ada mata, tak tengok. Tapi, tak tahu la kalau dia marah sebab bf dia yang tipu ke apa ke. Kalau dah marah kan bf sendiri, yang nak babitkan orang lain sama kenapa? Dan marah-marah sedangkan terangan nampak itu bukan salah kami. And yes, this is what I called stupid. Dan baran tak bertempat.

Tapi kejadian ni beberapa bulan yang lepas. Tak sangka akan ada sekuel-sekuel nya. Dah macam telenovela. Dua tiga hari lepas, kantoi. Ha. Masa tu aku nampak sorang-sorang baran macam mana. I was ok at first, but when there were provocation, I turn to be godzilla. Baran surrounding. Ha ha ha.

Hoho. Now I realised. Being famous, being beautiful, being friendly, being nice , being good, is not really good for this kind of people. Just ignore them instead of saying something that could make thing worse. Just ignore unless they disturb your beautiful life.

Orang baran macam tu seeloknya dikikis habis dari hidup kita. Sebab nya dia tak dapat nak kawal emosi dia yang melampau-lampau tu. Dan aku terbabit sama. Sekarang, aku ambil langkah diam. Sebab mula tu aku tersalah percaturan. Aku lawan. So, sekarang aku diam. Tak bermakna aku kalah, dan tak bermakna dia boleh pijak aku.

For her, enough. Tak payah menabur fitnah. Dan kami, tak hadap pun dengan bf awak tu. He is yours forever and ever. Take him and bring him to everywhre you want. Whatever. I dont care. He is yours ultimately.

.

Owh. Tak kena topic kan? Let it be. Ha ha. Bye.

Jealousy

Sesungguhnya penyakit yang sangat bahaya. Yang boleh bawak kematian. Logik kan? Pembunuh membunuh kerana cemburu teman lelaki/teman wanita rapat dengan kawan lelaki/kawan perempuan. Kes cemburu buta kronik.

Apa jadah memalam gini aku mengarut pasal jeles meles ni? Sebabnya hari ni ada yang tak ada angin tak ada ribut cari pasal dengan aku. Bukan dengan aku saja, dengan sepupu-sepupu aku pun. Ya Allah. Siap ada ugut-ugut lagi. Ingat aku takut? Kalau berani sangat, berdepan. Dia siapa, nak cakap tanpa usul periksa? Dia siapa, nak tuduh membabi buta? Dia siapa?

Hilang sabar aku bila aku dapat tahu gelaran 'ekor' yang diberi. Amboi. Sedap mulut kau saja kan? Apa kau ingat mak bapak aku ni haiwan yang kau nak berekor bagai? Apa kau ingat aku ni binatang? Apa kau ingat? Sesedap hati saja. Kau kata kami kutuk kau kan. Ha. Ini. Kalau aku tak buat, jangan kata aku buat. Memang lepas tu kau dapat habuan. Aku baru belajar tahan sifat baran yang ada, kau cambah api dalam hati aku.

Ya Allah. Ini dugaan untuk aku ke berjumpa dengan perempuan semacam ini? Jenis yang diri sendiri terangan salah, tapi masih nak menuding satu jari tu kat orang, padahal yang empat lagi tuding diri sendiri. Ini kenis orang, yang tak tahu makna sesuatu hubungan antara lelaki dan perempuan.

Ya. Boleh merasa cemburu. Tak salah. Tapi berpada. Jangan sampai memakan diri. Jangan sampai menyalahkan orang sekeliling. Dapat apa? Dapat malu sebab terbukanya aib sendiri. Apa orang kata 'paku dulang paku serpih, memgata orang dia yang lebih'.

Aku. Aku sendiri ada rasa cemburu. Dah nama pun manusia. Tapi beragak la beb. Beragak sikit. Sampai ke tahap nak memaki hamun segala. Memang lepas tu kau pun dapat makan maki jugak la.

Sebab aku tahu aku bukan jenis sabar. Jadinya, memang aku akan melenting jugaklah. Tak sikit jugak lenting aku tu. Orang lain, aku tak tahu. Tapi kalau aku, aku marah. Cari pasal kenapa?



P/S: Orang macam ni pun ada. Gajah depan mata tak nampak, kuman seberang laut yang dia nampak.

Friday, October 18, 2013

Ulang tahun-ku ke-25

Aku nak tulis apa? Tadi beria buka blog, konon nak tulis-tulis practise kelajuan jari atas keyboard. Tanya diri sendiri. 

.

Selamat ulang tahun kelahiran yang ke-25 Lateesya. 

Aku. Dah 25 tahun. Suku abad. Dulu-dulu sibuk tulis atas kertas, konon diari hati sangat, nak jadi apa bila dah 25.Antaranya, 

1) Ada kereta 
2) Ada driving license
3) Ada rumah
4) Ada kerja best
5) Kahwin dengan lelaki hensem yang pandai, berjaya dan bergaya meletup punya

Apa yang tercapai? Nombor satu dan dua je. Ni semua kes terpengaruh cerita TV, drama Melayu, yang mana bila berumur 20 tahun keatas wajib ada semua ni. Hello. Mimpi banyak sangat. Tak apa. Berangan tu free je. Tak kena bayar. Teruskan berangan.Yang nombor lima tu, mengarut. 

Dan alhamdulillah. Solat sudah semakin terjaga. Kalau dulu, liatnya Allah saja yang tahu. Setiap hari memaksa diri solat. Dulu aku paksa diri aku solat. Aku fikir macam ni. 

'Macam mana kalau tiba-tiba aku mati tanpa sempat solat?'

Mengingatkan mati, pada usia yang belum penuh ilmu, belum cukup amal, memang meremang bulu roma aku. Sebab tu aku gagahkan solat. Sebab aku takut aku diseksa bila aku mati. Tapi, ada jugak yang tak cukup tu. Buat Qada'. Tapi aku tak tahu la solat Qada' ni ada ke tak ada. Ini dululah. Alhamdulillah, sekarang aku masih ingatkan diri aku tentang mati sebelum solat, tapi itu bukan untuk memaksa aku solat, cuma untuk ingatkan diri mati itu bila-bila masa saja. Kena ingatkan ye dop?

Kahwin? Tak tahu bila. Calonnya dah ada. Tapi tak lah hensem mana. Sedap mata aku memandang saja. Manis raut muka dah cukup buat aku suka. Fasa pertama dah dilalui. Sedang menunggu fasa kedua. Jadi atau tidak, tunggu saja. Akan dikhabarkan pada semua. Lagipun, kalau aku tak khabarkan pun, akan ada je TUKANG SAMPAI. Mengalahkan ASTRO BEYOND. Kan? 

Dalam menunggu debar hari, dapat berita yang tak best nak dengar. Allah. Dugaan apa lagi? Satu persatu. Bukan aku tak terima. Tapi, aku terasa penat. Penat menempuh satu demi satu. Setiap yang jadi ada hikmahnya. Ya. Aku kena pegang kata-kata ini. Setiap yang terjadi ada hikmahnya. Cuma sebagai manusia, aku merasa penatnya diduga bertimpa-timpa. Setiap kali, aku terasa dugaan aku berat, setiap kali itu, aku duduk depan PC, blogwalking. Dan setiap kali itu, aku akan jumpa. Setiap kali. 

Mungkin, ini dugaan yang paling ringan Allah bagi pada aku. Tak setaraf dengan dugaan pada hamba-hambaNya yang lain. Aku ini yang paling ringan. Ini yang aku harus pegang. Menangis tu menangis jugak.Setiap titis air mata tu, buatkan aku kuat. Sebab, aku ada keluarga, yang aku kena fikir, kebajikan mereka.

Sekarang, mungkin aku belum mampu, menanggung 100% hidup keluarga aku, tapi In Shaa Allah, aku buat sehabis daya, untuk capai impian-impian aku. Doa. Doa aku hari-hari. 

.

Raya haji, balik kampung, tengok mak dan ayah, sebut pasal Makkah. Aku tahu, mereka teringin nak ke sana. Aku pun teringin. Inikan pulak Mak Ayah aku yang dah pernah pergi buat umrah. Mesti rindu nak tengok Kaabah, rindu nak berada di Makkah. Doaku hari-hari. Semoga aku dapat hantar Mak Ayah aku ke Makkah. Jangan ambil nyawaku atau nyawa Mak Ayah aku sebelum aku hantar mereka ke sana. 

Titik. 

 


Wednesday, August 28, 2013

Nah. Kau punya. :)

Assalamualaikum and good morning. 

Ada satu entry, tahun 2010, bulan May. Aku cerita pasal sorang kawan lelaki. Ha ha ha. Dia dah baca dah. Lepas 3 tahun lebih baru baca. Kau ni, nampak sangat baru tahu aku ada blog kan?

First comment from him. 

'Macam mana kau tahu perangai aku? Semua yang kau cakap pasal aku, semua betul.'

Ha ha ha. Entah la. Aku rasa ramai je yang tahu perangai kau tu. Cuma diorang malas nak cakap dengan kau je. Kau kan baran jugak orangnya. Tapi sekarang, kau dah cool sikit lah. Kalau dulu perangai kau memang tak baran, sweet je 24 jam, aku rasa dah berbakul-bakul hati aku jatuh kat kau. Ha ha ha. Eloklah gitu. Kesian aku kalau tidak. KALAU ok. KALAU. Bukan aku dah jatuh hati tau. Tak jatuh. :p.

Ini kes lost contact sekian lama la ni. Bila jumpa balik, macam-macam kisah keluar. Kisah lama, kisah baru, ada banyak. Ha. Sampai pagi pun tak habis kalau melayan. 

Dan kisah-kisah lama tu, jadikan pengajaran. Benda bodoh-bodoh bangang yang pernah dibuat dulu tu, jadikan pengajaran jugak. Betul dok? 

.

Nah. Ha ha ha. Aku tak nak mention nama kau kat sini. Nanti tak pasal je orang tahu. Tapi aku tahu kau gurau je kan, bila kau cakap tulis pasal kau kat blog aku. Gurau-gurau kau, aku buat betul-betul. Peace :p

.

#Bersabartunggu2minggulagi


Tuesday, August 27, 2013

Imbau.

Assalamualaikum. Selamat petang. 

Lama rasanya tak menjengah sini. Tak menulis. 

.

Aku jenis yang suka baca balik apa yang aku dah tulis dalam blog ni. Banyaknya kisah hidup aku lah. Kecewa, bahagia, sedih, semua ada dalam ni. Pasal kawan, pasal kesayangan, family, semua ada. Semua aku tulis dalam blog ni. Nak delete, malas. Nak bagi orang baca, segan. Lantak kau situ. Segala rasa aku, segala kisah aku, biar ada dalam ni. Biar je. Sekurangnya nanti, aku boleh baca lagi dan lagi. Dan dari segala jenis entry dalam ni, boleh aku jadikan pengajaran dalam hidup aku. Pahit manis masam masin cukup lengkap. Semua ada. 

Alhamdulillah. Aku rasa hidup aku bertambah baik. Dengan adanya sahabat-sahabat di sisi. Terima kasih sahabat. 


Dan lately ni sibuk dengan Whatapps. Sibuk. Serius. Bukan sibuk apa sangat. Sibuk membalas whatapps dari kawan-kawan sekolah menengah rendah. F1-F3 tuh. Meriah. Nongneng nongneng handphone aku bunyi. Time kerja and time nak tidur memang mute. Kalau tak, bunyi je. Meriah. Dah macam reunion di alam maya je. Mula rasa rindu kat zaman sekolah. Kalau boleh putar-putar balik masa, aku putar dah. Ha ha ha. Putar pergi masa berjimba je. Aci tak? :p

'Hoi. Rindu korang hoi. Aku tak bercakap banyak pun dulu, aku still teringat telatah korang. Perangai budak yang sampai ke besar pun, still bawak lagi kan? Perangai gila korang. Ha ha ha.'

Syukur alhamdulillah sekali lagi. Semua jadi manusia. Semua tak berperangai puaka. Semua menjadi. Walaupun zaman sekolah nakal sangat, tapi bila dah besar ni, membesar jadi orang yang berguna. He he he. Kerjaya tak usah cakaplah. Macam-macam. Semua best-best. Berjaya semua. Yang kahwin beranak pinak pun ramai. Hoh. Ini aku jeles. Sebab aku bujang lagi sampai sekarang. Ha ha ha. Semoga berbahagia ke syurga. Doakan aku ye jodoh aku baik-baik orangnya. Peace. :p

.

End. Sambung buat kerja. Bye. :)




 


Wednesday, June 19, 2013

Hadir lagi cinta di hati

Assalamualaikum.

Ha ha ha. Tajuk jiwang tak ingat.

Seingat aku dah lama aku tak update pasal kehidupan cinta aku kat sini. Berkongsi cuma di facebook dan wechat saja. Ho ho ho. Mentang-mentang la wechat tengah famous sekarang ni.

Kecewa lagi. Seperti biasa. Sehingga aku rasa kehidupan aku ni untuk rasa kecewa saja. Tapi, bila difikir balik, setimpal dengan rasa kecewa tu, ada bahagia. Bahagia yang tak hadir dengan cinta. Bahagia dari segi lain. Dari segi kehidupan aku. Mempunyai pendapatan sendiri. Alhamdulillah. Dikurniakan kawan-kawan yang memahami. Bersyukur. Terima kasih Allah.

Untuk cinta.

Tak malu untuk aku ceritakan di sini. Aku pernah suka dan sayang pada seorang lelaki. Bukan bangsa Melayu. Bukan warganegara juga. Dari Bangladesh. Orang mengata sana sini. Bila orang baca di sini pun, aku tahu akan ada suara-suara sumbang yang akan mengata aku. Hm. Berbalik kepada dia. Dia baik. Sangat baik. Umur 33 tahun. Berusia lebih 8 tahun dari aku. Tapi aku senang dengan dia. Dah merancang untuk bersama. Walaupun aku tahu banyak halangan yang akan aku dapat.

Tapi, seperti selalu. Aku kecewa lagi. Sebabnya, harus ikut kemahuan keluarga. Terpaksa dia balik ke sana demi keluarga dia. Hilang satu sahabat yang sangat baik untuk aku. Owh. Dia bukan buruh. Dia manager aku. He he he. Aku pun pandai memilih jugak. Bukan sembarangan pilih. Bukan main rembat.

Dalam kecewa tu, ada yang menghulur salam. Ingin mengenal lebih dekat. Aku terima. Ha ha ha. Kami digosip bersama. Itu lawak. Ha ha ha. Akhirnya untuk mengubat luka yang ada, aku terima dia. Seikhlas hati bila dia kata akan terima aku seadanya aku. Siapa pun aku. Sungguh. Perasaan sayang itu mula terasa. Memang belum kuat tapi aku tahu aku mula sayang dia. Tapi aku tak letak harapan tinggi. Aku berserah. Aku dah terlalu biasa dikecewakan.

Kalau macam ni, ada yang akan kata, mudahnya aku sayangkan orang lain sedangkan aku baru putus cinta. Ha ha ha. Aku tak ada jawapan untuk itu. Aku cuma memilih untuk diri aku. Aku malas nak fikir apa orang kata. Orang yang mengata tu tak tahu pun kisah hidup aku. Tak tahu pun apa yang aku tanggung. Dan tak tolong aku pun bila aku perlu bantuan. Mengata je yang lebih. Manusia. Hoho. Pesan untuk diri sendiri jugak. Nak buat macam mana. Kalau aku tiba-tiba rasa sayang. Rasa suka. Ini ujian untuk aku rasanya.

Banyak ujian untuk aku rupanya. Aku je yang tak sedar. Masih nak leka dalam dunia sendiri. Tapi alhamdulillah. Dikirimkan untuk aku seseorang. In sha Allah dia adalah orangnya yang akan membimbing aku. In sha Allah. Tuhan masih sayang aku. Terdetik dalam hati. Ya, Tuhan sayang aku. Diberi aku ujian yang bertimpa. Ditemukan aku dengan pelbagai jenis manusia. Untuk buat aku bijak berfikir mana terbaik mana yang buruk. Untuk aku sedar mana harus diikut, mana tak harus diikut.

Bersyukur atas segalanya. Aku cuma boleh berdoa, apa yang dikirimkan sekarang, itu lah sebaiknya. Mudah mudahan.

Salam Jumaat.

Tuesday, May 14, 2013

....

Terjaga dari tidur yang aku kira tak berapa nak lena. Termenung sekejap. Memikirkan mimpi yang mengacau tidur malam tadi.

Dia. Dia lagi. Sekarang kerap betul aku mimpikan dia. Ya Allah. Dia sudah jadi suami orang. Kenapa aku still mimpikan suami orang tu.

Dan dengan otomatiknya, aku teringat kisah-kisah dulu.

Ternyata dia tak pernah terhapus dari ingatan aku. Buat awak dan isteri, semoga berbahagia. Aku harap aku takkan mimpikan dia lagi.

Pergi jauh-jauh. Jangan pernah muncul di hadapan aku lagi. 

Friday, May 10, 2013

Assalamualaikum.

Malam-malam sunyi macam ni terganggu dengan bunyi Wechat. Tahu kan Wechat tu apa? Salah satu aplikasi terbaru untuk pengguna telefon pintar.

Ha ha ha. Teknologi memang sangat berkembang sekarang kan? Serata dunia. Sampaikan budak umur 5 tahun pun pandai nak guna smartphone.

Contohnya anak saudara aku. Pandai sungguh. Tak tahu la macam mana boleh pandai guna. Sama jugak macam adik aku. Pandai guna smartphone, tab bagai lagi. Dilahirkan di zaman milenium memang itu la gayanya kot.

Berbanding kita dulu yang handphone pun tak kenal. Dapat pegang Nokia 3310 pun dah cukup seronok. Itu sepuluh tahun dulu la. Punya la cepat teknologi sekarang.

Ha ha. Ini saja nak test handphobe sebenarnya. Hi hi.

Ok bye.

Selamat malam.

Wednesday, May 8, 2013

PRU 13

Assalamualaikum.

Sudah beberapa hari berlalu. Pilihanraya ke-13 sudah pun diketahui keputusannya. Sini nak kongsi pengalaman pertama kali aku sebagai seorang pengundi.

Menjelang PRU-13.

Malam sebelum hari yang ditunggu-tunggu, sempat aku dan family melihat-lihat sekitar bandar Sungai Petani. Meriah. Mengalahkan Hari Raya. Dan malam tu aku terasa Sungai Petani terlalu ramai orang. Sebelum ni biasa-biasa saja. Tak terlalu ramai, tak terlalu sikit. Malam tu, dah jadi macam pesta.

Parti-parti pula, sibuk berkempen. Perarakan itu dah menjadi rutin harian bila menjelang PRU. Ada ynag guna motor, ada yang guna kereta. tak kurang yang naik lori. Berkempen untuk parti masing-masing. Dan berkempen untuk parti masing-masing tak menjadi satu kesalahn berat, asalkan mengikut syarat yang dah ditetapkan. Cuma yang terkilan nya, bila melihat budak-budak dipergunakan semasa berkempen.

Budak yang belum cukup umur untuk mengundi pun. Sepatutnya mana boleh macam ni. Kalau sesuatu terjadi, budak-budak ni yang akan dipersalahkan. Parti mana, itu aku tak mahu cakap apa-apa. Komen aku cuma, seharusnya mereka yang bertanding, atau mereka yang menguruskan soal kempen, harus lebih peka. Peka terhadap sekeliling. Aku cakap macam ni sebab melibatkan golongan yang tak tahu apa itu politik, dalam perarakan mereka. Sebab adik aku yang umur 18 tu, jahil politik ni, ikut berarak sekali. Heyh. Come on la. Jangan dibuat macam ni lagi. Budak-budak yang tak layak mengundi ini, jangan dilibatkan sekali. Jadi apa-apa susah. Parents nak kena jawab.

Hari kejadian.

Excited melampau sebab 1st time ni nak mengundi. Bangun awal-awal pagi. Pukul 9 pagi dah dalam barisan dah. Tunggu giliran. Kira tak excited sangat la kan, sebab lambat jugak. Sebelum aku dah ramai. Lagi excited ha. Dalam duk menunggu tu, sempat jugak menjeling-menjeling. Owh. Tikam Batu ada jugak orang-orang handsome ye. Ha ha ha. Selama ni tak nampak pun. Mana hilang agaknya. Owh ye. Aku mengundi untuk Dun Pantai Merdeka.

Habis mengundi sekitar jam 10.15 pagi. Kemudian balik rumah, siap-siap terus balik kampung. Nak melihat-lihat kemeriahan pengundi-pengundi di sana. Balik kampung adalah salah satu perkara yang aku suka. Happy bila balik kampung. Sedara sepupu sepapat ramai balik untuk mengundi. So, faham-faham la. Sangat bising okay. Biru jari masing-masing. Tapi diorang punya jari macam pakai inai ha. Aku pulak calit sikit je kat atas kuku tu.

Malam pulak excited nak dengar keputusan. Balik KL malam tu jugak jam 9 malam. Dalam kereta siap nak dengar Nasional fm okay. Tak pernah aku dengar, malam tu catat sejarah.

Selepas pilihanraya.

Barisan Nasional menang lagi. 

Untuk ini, banyak komen-komen dari kawan-kawan yang aku dengar. Baik buruk semua ada. 

Aku, tak mau komen apa-apa. Ini bergantung pada setiap individu. Pendapat masing-masing berbeza. Cuma yang pasal undi dari Bangladeshi, itu aku agak terkejut jugak la. Memang mengamuk orang-orang Malaysia.

Tapi, aku ada terbaca satu post dalam FB, dari seorang pemuda Bangladesh yang aku kira dia menetap dan bekerja di Malaysia. Luahan hati dia perlu jugak diambil kira. Sebab kita semua manusia. Dan antara Bangladeshi yang masuk negara kita ni, ada yang beragama Islam. Orang yang mempergunakan mereka-mereka ni memang perangai bangsat. Ada akal tapi guna lutut untuk berfikir. Ini saja komen aku. 

Pasal parti mana-mana yang masih lagi bertelagah tu, cukuplah. Berhenti lah. Melayu sama Melayu yang bertelagah. Malu. Malu pada bangsa lain. Kalau nak bertelagah jugak, jangan di depan orang lain, jangan di depan kaum lain. Malu sikit.


Selesai. 

Ok bye. 

Friday, May 3, 2013

PRU 13 :)

Assalamualaikum. 

Hye hye hye. Hari ni Jumaat. 3 May 2013. Dua hari lagi nak mengundi. Excited habis, sebab ini first time mengundi. 

Telefon Mak dua hari lepas, buat soalan bodoh tanya Mak. Nak kena undi yang mana eh? Owh. Mengundi pun nak kena tanya Mak ke? Bercinta tak reti tanya Mak dulu pun kan? :P. Tapi serius, aku keliru nak memilih pemimpin. Yang benar adil tak salah gunakan kuasa. Mak cakap pilih parti bukan orang yang mewakili parti. Mak cakap buat pilihan dengan hati sendiri. Bukan ikut cakap orang. Mak cakap pilih yang rasa layak nak memegang tampuk kepimpinan negara. PAS, PKR, DAP, BN atau apa parti sekalipun, pilihlah. Semua terletak di tangan sendiri. Jangan terpengaruh dengan orang. 

Tapi yang sedihnya, aku baru je beberapa hari lepas google siapa calon-calon pilihanraya. Hik hik hik. Nampak tak? Nampak tak yang aku ni tak ambil tahu perkembangan semasa langsung? Even hari penamaan calon pun, aku tak tengok siapa calon-calonnya. Harus kena lempang tak? Harus kan? 

Menjelang pilihanraya tahun ni, terasa macam pesta. Tambah-tambah tempat aku tinggal sekarang ni. Lembah Pantai. Situ memang gamat sentiasa. Penuh dengan penyokong-penyokong BN dan PKR tu ha. Malam-malam penuh motor-motor pergi berkempen. Tak pakai helmet pulak tu. Memang kebal kepala masing-masing. Sibuk berkempen, sampai lupa peraturan jalan raya. Kalau accident, kempen kemana kepala kemana. Kan dah susah nanti. 

Aku sebenarnya tertanya-tanya apa kelebihan Lembah Pantai. Kalau Putrajaya aku tahu lah kenapa nak berebut sangat. Maklumlah. Jahil sikit pasal politik negara. Balik nanti kena berguru dengan Mak. 

Ok bye. 




p/s: Dah pukul 6 lebih. Jom sambung kerja lepas tu balik. Mengundi. :P

Tuesday, April 30, 2013

Iron Man :)

Assalamualaikum.

Sedih. Menangis boleh? 

Tapi, menangis tak pernah selesaikan masalah. Cuma mungkin boleh mengurangkan sikit rasa sakit hati, rasa kecewa, rasa marah. 

Stress. Bukan stress kerana kerja. Tapi kerana manusia. Macam tak wajar kalau aku luahkan perasaan aku kat sini. Dulu, mungkin boleh. Sebab dulu aku menulis tanpa fikir kesan baik buruk atas diri aku. Yang peribadi harus tetap peribadi. Tak boleh dikongsi sebarangan. Kan? 

.....................................................................

Iron Man. 

Oh. Tony Stark. Anda mengganggu tidur saya. Ha ha ha. Lempang nak? 

Aku tengok cerita ni semalam. Memang best. Berapa bintang? Erk. Jangan tanya. Tak tahu nak ratingkan macam mana. Yang pastinya, aku suka. Sangat best. Action movie kan memang kegemaran aku. Mujurlah cerita yang tak menghampakan. Sebab sejak keluar trailer, aku menghitung hari nak tengok cerita ni. Filem yang tak rugi pun kalau tengok. Pelakonnya bagus. Pengarahnya lagi bagus. Berteknologi tinggi. Berimaginasi tinggi. 

Bayangkan boleh masuk dalam otak manusia lain. Cari bukti pembunuhan pun tak payah nak pergi tempat kejadian. Duduk dalam bilik sendiri pun boleh. Bagi arahan gunakan suara. Kan bagus kalau memang ada dalam dunia nyata. Ha ha ha. 
 
Pokok pangkalnya aku suka. Sekarang tak sabar nak tengok Fast & Furious 6. Lambat lagi keluar. Elok habis gaji, baru muncul cerita ni. Sejak duduk KL ni, rajin aku masuk panggung wayang. Dari cerita bodoh, sampai cerita pandai. 

Cerita bodoh tu contohnya cerita Kerat 14. OMG. Bukan nak cakap lah kan tapi kenyataannya memang bodoh. Bunuh. Lari. Kena tangkap. Kes pembunuhan ni, best kalau pembunuhnya diketahui bila dah end of story. Ini tak, awal-awal lagi dah tahu siapa bunuh. Memang tak ada yang menarik mana pun. Tapi tapi tapi, pelakon cerita tu hebat-hebat okay? Aku pun tak faham kenapa kualiti jadi macam tu. Salah siapa?

Lepas tu, dah tak tengok dah cerita Melayu kat wayang. 

Sebelum ni, pernah sekali tengok cerita Klip 3GP. Ini lagi satu cerita yang buat aku menyesal beli tiket wayang. Rasa nak mintak balik duit. 

Ini pandangan peribadi aku. Pandangan orang lain mungkin berbeza dari aku. :)

Tak sabar tunggu end of month. Nak melawat panggung lagi. Ha ha ha. 

Lunch hour sekarang. Tapi malas makan. Okay bye. :)



p/s: Kau ada di sini.


Friday, April 26, 2013

Petang Jumaat :)

Assalamualaikum.

Petang-petang tak ada kerja. Bosan. Bos pun tak bagi kerja. Regular work dah siap. Nasiblah kalau nampak aku macam tak buat kerja. Bosan nak mati.

Gaji pun belum siap kira lagi. Bosan. 

Beberapa minggu ni, aku asyik merengek nak handphone. Tapi tak tahu lah apa masalahnya sampai sekarang tak boleh nak beli. Bila cukup bajet je, mulalah ada masalah. Hm. Tekanan jugak rasa. 

Tadi, lunch dekat Burger King. Member belanja. Ingatkan dah boleh save duit untuk hari ni sementara nak tunggu gaji. Rupanya tak. Ada seorang India, datang dekat aku mintak sedekah. Aku dalam hati nak tak nak bagi. Lepas tu muka dia nampak kesian sangat. So, aku bagi je la. Untuk dia beli makanan. Lepas tu, bila aku pusing-pusing cari dia, aku tengok dah tak ada. So, aku consider dia dah keluar dari situ. Rezeki dia lah tu. 

Tak tahulah dia menipu ke apa. tapi dah dia mintak tolong. So, aku bagi je lah. Mana tahu nanti hari aku pulak yang macam tu. Harap-harap ada yang membantu. 


Semalam, pergi melepak di Titiwangsa Park. Bukan nak pergi jadi zombi lagi okay. Ha ha. Just pergi makan-makan. Bawak makanan dari rumah. Makanan ringan-ringan je. Sedap jugak kalau makan ramai-ramai. Teringat masa kecik-kecik dulu. Berkelah di sungai belakang rumah. So, semalam dapat berkelah tepi tasik pun jadilah. tak dapat sungai pun kan. Lepas tu, pergi hantar member balik kampung sorang. Sedih. Ha ha ha. Okay tipu. Tak sedih pun. :P

Sekarang layan lagu Bunga-bunga cinta Misha Omar ni. Lama pulak tak dengar. 

Dua tiga hari lepas, salah seorang kawan aku cakap, kalau diploma, ijazah or apa-apa kelulusan dari Bangladesh, tak diterima kerajaan Malaysia. Dia pun dengar benda tu dari salah seorang staf pejabat kerajaan. So, aku pun mula lah meng-google, negara kita ni nak kelulusan yang macam mana, dari negara mana. Haruslah aku google kan, sebab aku kerja dengan orang Bangladesh, yang tinggal di US dan dah jadi US citizen dah pun. Even top management kat sini pun semua berasal dari Bangladesh sana. 

Kalau sesiapa ada link boleh bagi aku. Aku nak tengok. :)



p/s: Dah janji tak nak cakap pasal Handphone lagi. Sedih sendiri. :P

Wednesday, April 24, 2013

Zombi Tasik Titiwangsa :)

Assalamualaikum.

Rasanya semua sedia maklum dengan kemalangan maut yang jadi dekat Federal Highway tu. Aku dapat tahu pun dari FB. Televisyen tak tengok, paper pun tak baca. Itu yang dapat tahu dari FB je tu. 

Yang paling meneydihkan salah seorang mangsa adalah kawan aku. Kawan blogger. Terkejut aku masa dapat berita yang macam tu. Baru-baru ni masa bukak blog, teringat dekat arwah. Tup tup berapa hari lepas tu dapat berita kematian arwah. Sangat-sangat terkejut. 

Aku kenal dengan arwah sebab arwah pernah berkawan dengan sepupu aku. Kemudian, dapat tahu minat yang sama, ada blog, then selalu comment-comment di blog. Baik orangnya. Simple. Tapi, dah agak lama aku tak melawat blog arwah. Sebab dia pun jarang berblog. Tak sangka, dia akan pergi dulu meningalkan semua. Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas arwah dan ditempatkan di antara orang beriman. 

Al-Fatihah.

.......................................................................

Hari ni, hari jadi Rahmat. Salah seorang kawan aku kat Kuala Lumpur ni. Sebenarnya ini kawan dari kampung aku, tapi dekat kampung tak pernah sekalipun bertegur. Dah datang KL, baru nak tegur bagai, sebab dekat KL ni tak ada siapa-siapa yang boleh diharap. Kena cari yang sama asal usul jugak. Ha ha ha.

So, kami celebrate simple-simple saja, tanpa ada kek. Yang ada bahan-bahan nak buat kek je. Tepung dan telur. Memang kurang hajar main baling-baling tepung dengan telur. Nasib baik telur tu bukan telur busuk. Ha ha ha. Kereta aku pun jadi mangsa. Sekarang tengah risau sebab kereta penuh tepung. 

Sikit gambar hari semalam. Macam zombi semua. 



Yang kena paling teruk Syukor. Yang macam zombi cina mati tu nama Syukor. Jahat sangat. So, dia kena paling teruk. Birthday boy kena biasa-biasa saja. Ha ha ha. Birthday boy dalam gambar akhir, yang lelaki tengah tu. Yang hujung sana abang dia. Abang KOR sangat. Ha ha ha.

Aku ni dengan baju kerja pun kena. Balik office terus pergi celebrate. Kat Taman Tasik Titiwangsa. Owh. Before tu aku pergi Times Square tengok cerita hantu. Itu entry lain lain lain lain nanti. Ha ha ha. 

Ok bye. Itu je untuk hari ni. :)

HAPPY BIRTHDAY KHIDIR :). May Allah bless you always.


Update: Rahmat dan Khidir adalah orang yang sama. :)

p/s: Awak. Note II besar sangat kan? S III kecik sikit. Nak S III boleh? :P

Saturday, April 20, 2013

Kuala Lumpur- Pasar Seni

Assalamualaikum. 

Selamat tengahari semua. Bajet ada yang baca je. Ha ha. 

Second entry di Kuala Lumpur. Masih lagi berkisar tentang dunia baru aku di sini. 

Aku kerja di area Pasar Seni. One of the remittance company. Mula-mula dulu, masa interview, jawab soalan nak tak nak je.Tapi disebabkan sepupu aku yang rekomen, aku dapat kerja tu. Dia pula tukar company lain but still in the same business. Services. Itu pun selepas seminggu tunggu, baru lah dapat. Kalau tak, memang dah balik Kedah dah. Duduk jauh-jauh dengan family ni, kadang-kadang terasa sunyinya. Terasa susahnya. Terasa sedihnya. Dulu nak sangat duduk asing kan, padan muka. Sekarang tanggung sendiri. :P

Sejak kerja sini, makan tak ikut time, ikut sukahati perut aku je. Padahal before, aku makan ikut time jugak. Ye lah. Mak masak ikut time. Habis masak je terus duduk makan. Rindu.

Mula-mula bekerja, letih. Kena banyak fikir. Banyak belajar. Tapi makin lama, Alhamdulillah. Manager okay. CEO pun okay. So, proses pembelajaran pun okay la. Mula-mula memang susah, tapi makin lama semua jadi okay. Kerja pun bukan banyak sangat pun. Yang simple saja. Yang tak simple, manager buat semua. Ha ha ha. 

Dapat kawan kerja pun okay. Sepatutnya dah confirm, tapi sampai sekarang belum lagi. So, aku just consider yang there must be something about me yang diorang belum berpuas hati. Compare to sepupu aku tu, memang dia hebat la. Bagus. Masuk office baru je, duduk sebulan dah dapat confirmation. Jadi, aku pun malas nak fikir. Buat je la kerja macam biasa. Kalau tak suka sangat, nanti cabut je la. Sementara nak cabut ni, kena kerja betul-betul dulu la. And cari kerja baru. :P. 

Perut lapar pulak. Lunch belum lagi. Okay bye. Nanti la aku sambung. Entry pendek-pendek je. :P

p/s: Saya nak Note II. Bukan NoteBook 2. Ha ha ha.

Friday, April 19, 2013

Kuala Lumpur :)

Assalamualaikum. 

Tudia. Punya tak update. Tengok tarikh last, Disember. Sedih okay. Nampak sangat tak busy tahap macam mana sampai blog pun tak sempat nak update. Owh. Harap-harap masih ingat lagi apa yang jadi sepanjang 4 bulan ni. 

Kuala Lumpur. 

I live in Kuala Lumpur for now. Until when, I'm not so sure. Maybe sampai bosan nak menghadap KLCC tu, aku balik la Kedah balik. Tengok sawah bendang, aman biji mata, hati pun tenang senang lenang. 

Dah 3 bulan lebih bermastautin di Kuala Lumpur ni. Yang semua orang nak sangat datang sini tu. Apa yang ada kat sini entahlah. For me, Kuala Lumpur is just a place to earn money. Not more than that. Eyh. Ada satu lagi. Untuk dapat jodoh. Ha ha ha. Macam-macam jenis orang, macam-macam bangsa, macam-macam negeri, dan macam-macam negara. Tinggal pilih aje. Macam beli ikan pulak aku cakap kan. 

Lupa nak cakap, aku tinggal sini sebab aku bekerja kat sini. Kalau tak sebabkan kerja memang tak lah aku nak tinggal sini. Hari-hari tengok bangunan, tengok jem, accident pun. Bunyi siren ambulans lali je kat telinga. Padahal kalau di Kedah, jarang nak bunyi siren ambulans tu. Ini boleh dikatakan setiap masa. Kereta tak pernah kurang. Kecuali bila malam larut sangat-sangat tu ha. Kurang la 50%. :P

Sepanjang 3 bulan lebih kat sini, aku dah pergi banyak tempat. Tapi pasal tempat-tempat tu, aku cerita kat entry lain la pulak. Sedih sangat rasa kalau nak masukkan semua dalam satu entry. Mahu jari-jari aku ni menangis letih tekan keyboard. Okay. Terlalu hiperbola. Hm. Pergi banyak tempat means memang banyak. Sebabnya aku kat sini dengan sepupu-sepupu aku dan sedara sekampung. Rajin la berjimba bersuka ria ramai-ramai. Yang paling best, bila pergi sesuatu tempat, jalan nak pergi tu pandai, tapi bila nak balik rumah, sesat. Boleh sesat berjam-jam. Pusing jalan yang sama. Itu la masalah Kuala Lumpur ni. Jalan banyak, and bersimpul-simpul. Ha ha ha. 

Okay bye. Lain entry jumpa lagi. 

p/s: Awak, saya nak Galaxy Note 2 pink. Boleh? :P