Followers

Thursday, December 13, 2012

Aku marah. Tak yah baca kalau taknak.

Assalamualaikum.

Okey. Malaysia kalah. Mak cakap Thailand pakai bomoh. Ha ha ha. Dah nak kalah. Nak buat macam mana. Adat pertandingan. Macam aku yang kalah merebut cinta. Hik hik hik. Okey. Abaikan. 

Sekarang ni sebenarnya niat asal nak memarah memaki hamun seorang hamba Allah ni. Haih. Geram sungguh rasa. 

Sebelum ni, sebelum aku putus cinta lagi, ada seorang lelaki yang kononnya dah jatuh cinta dekat aku, suka dekat aku, ajak aku kahwin. Kahwin okey. Menikah. Memang terkejut tahap dewa la. Dengan tak pernah jumpa nya, cuma contact guna FB dan SKYPE dan PHONE. Ye, aku memang ada nombor handphone dia. Tapi jarang-jarang contact. Memang terkejut la bila dia cakap dia nak nikah dengan aku. 

Okey. Terus terang aku memang tak ada masalah dengan dia. Baik je dia tu. Dari cara dia berborak dengan aku. Aku suka dia. Tapi aku tak boleh terima dia lebih dari seorang kawan. Sayang. Memang sayang, tapi ada limit. Sayang sebagai seorang kawan. Sebab kenal dah lama. Bertahun. Waktu aku reject, aku cakap kat dia yang aku dan dia hanya kawan. Aku tak boleh nak terima dia, sebab dia kawan aku. Salah ke jawapan aku? Tapi aku kena marah pulak, sampai sanggup dia cakap aku ni punca dia takut nak berkawan dengan perempuan. Takut nanti dia dia suka perempuan tu and perempuan tu reject dia. 

Hello. What the hell lah kan? Aku cakap aku tak boleh nak terima lebih dari seorang kawan, dan dia kawan aku. Kalau jadi apa-apa kat hubungan tu hubungan kawan tu akan putus. Kan? Lagi satu alasan, dia bukan warganegara Malaysia. 

Yes. He is not Malaysian. He came from Yaman. Study kat sini and terus kerja kat sini. Aku tak nak kalau aku kahwin dengan dia, aku kena ikut dia balik negara dia. Aku tak nak. Aku nak duduk sini. 

Sebelum aku buat keputusan, aku tanya mak aku dulu. Macam mana kalau bukan Malaysian nak kahwin dengan aku? Mak aku tak setuju. Yang ini dia tak tahu. Aku ingat nak jaga hati dia dari tahu jawapan mak aku ni. Tapi, aku macam tersalah agak. Bila aku bagi jawapan aku sendiri, keadaan jadi worse. Bertambah-tambah. Sekarang dah tak contact langsung. Dia taknak aku contact dia langsung. 

Aku ke yang salah? Aku salah ke kalau aku reject orang?? Besar kesalahan aku tu??? Aku dah habis fikir dah. Macam-macam masalah. Ada tak dia fikir masalah aku yang bertimbun ni, berbanding dengan masalah aku reject dia? 

Aku pun kena reject jugak. Even aku yang putuskan hubungan cinta aku dengan En BuahHati. Dari luaran memang nampak aku yang nak berpisah. Tapi, orang tak tahu apa yang jadi. Aku yang tanggung sorang-sorang. Aku yang tanggung semua rasa tu sorang-sorang.

Dan aku rasa satu lagi silap aku, bila aku mengadu pada orang yang salah. Bukan mengadu. Lebih pada bercerita. Aku tak mengadu la pasal masalah cinta aku yang terbantut tengah jalan tu. Aku cerita pasal orang yang nak kahwin dengan aku. Dengan reason-reason aku menolak jugak. Boleh pulak dia nak blame aku. Dia pun bukan tahu full story. Lagi nak perli aku dekat status-status di FB tu. 

Weyh. Pergi mampus la. Aku memang rasa nak memaki orang. Aku ingat benda tu lama-lama dia takkan cakap lagi dah. Tak perli lagi dah. Ini tak. Mulut macam longkang. Aku cakap baik-baik. Dia tuduh aku macam-macam. Orang macam ni memang patut la kalau aku lawan balik pun. Sendiri punya diri pun tak terjaga, lagi nak sibuk hal aku. Suruh aku fikir hati orang yang aku reject tu. Hati aku, ada kau fikir? Tak ada pun. Aku hidup mati makan minum, tak ada fikir pun. tapi sibuk suruh aku fikir hati perasaan orang yang aku reject tu. 

Weyh. Normal weyh benda tu. Bengong. 

......................................................................................

: Memang marah sangat-sangat. 

Bukan penganggur

Assalamualaikum.

Aku dah bekerja. Hoyeah. Tapi teruk. Ha ha ha. Complain bagai. Kenyataannya memang teruk pun. Bangun jam 5.30 pagi, mandi, siap-siap for Subuh prayer, then 6.15 pagi memecut ke hospital. 

Yes. Aku kerja kat hospital. Jadi, doktor bersalin. Ha ha ha. Okey. Tipu. Budak akaun buat apa jadi doktor pulak kan? Aku kerja kat sebelah wad mayat. Wat mayat kat bawah, aku kat atas. :P. Suka nak membelit cerita kan. Aku mula kerja dah 4 hari dah. Penat tak payah nak cakap la. Memang penat gila la. Nak kena buat macam-macam benda. Alhamdulillah. Dalam tempoh 4 hari, aku boleh dikatakan agak cepat buat kerja. Ceh. Berlagak. Pegang pisau pun terkial-kial. Potong jari-jari ha. Huuuu.

Ha, dapat agak tak kerja apa? Hi hi hi. 

Cashier cum kitchen helper. Letih woi buat kerja ni. Pagi-pagi Subuh, orang tak bangun lagi, aku dah terpacak di kafeteria tu. Kalau pagi macam ni, kerja aku kitchen helper la. Segala mak nenek aku kena potong. Potong dengan cepat dan cantik. Supaya orang makan sayur segala nenek bagai tu, tak tercekik. Mati pulak bos aku kena saman. :P. Untuk penyediaan semua tu pun, ambil masa dari jam 6.30 pagi sampai 11 pagi. Itu pun belum tentu semua siap. Selalu business operate jam 11.30 pagi. Ha, pukul 11 pagi tu, apron aku campak ke tepi, and pergi ke kaunter la aku. Cashier pulak. 

Tadi sebut pasal bos kan? Baik bos aku ni. Short duit pun tak marah. Cakap slow je. Baik je. Siap bahasakan diri tu abang, and panggil kami yang bawah-bawah dia tu adik. Padahal dia tua setahun je dari aku. Pun bahasakan diri abang jugak dengan aku. Jem. Mulut aku kebas terus nak sebut 'ABANG'. Ha ha ha. Last-last aku panggil dia bos aje. Senang. Tak payah nak terbelit lidah aku sebut 'ABANG'. 

Sebelum ni aku cari kerja tak pernah nak dapat. Kali ni dapat pulak. Tapi biasalah, kerja ni memang teruk sikit. Letih je la. Tukang masak pulak, muka macam Fizo Omar pelakon tu. Ha ha ha. Cuma dia chubby sikit. Dan muda dari aku. Ada 4 tukang masak lelaki, dan hanya 2 tukang masak perempuan. Dan dalam 4 tu, 2 orang masih muda belia lagi. Umur 20 tahun. Sedap jugak masakan budak-budak ni. :)). Ha, lagi satu aku kerja setempat dengan adik aku. Ada aku cakap dia dapat kerja kat entry lepas. Yang tu la. 

Rasa pelik. Lepas putus cinta, terus aku kerja. Mungkin salah satu sebab untuk sibukkan diri. Sebab kedua dah tentu-tentu duit. Kat tempat kerja, walaupun baru 4 hari, aku dah agak mesra dengan geng-geng masak and cashier kat situ. Satu pencapaian hebat la buat aku. Sebab aku ni susah berkawan dengan orang. Selalunya akan ambil masa seminggu dua untuk jadi mesra. Hi hi hi. Seronok kerja kat situ. Cuma penat. Yang tak seronok kalau tiba-tiba ada makanan lebih, orang order tak ambil. Memang payah la. 

Malam ni ada bola tapi aku sibuk update blog. Hik hik hik. Okey bye. 

..................................................................................

: Cinta kau dan aku. 


Saturday, December 8, 2012

Anything.

Assalamualaikum.

Nak merepek meraban meroyan lagi hari ni. 

Masalah datang tak berhenti. Aku dah mula nak give up. Aku dah mula rasa nak maki-maki orang. Dan aku dah mula rasa perasaan dendam. Kenapa aku? Kenapa mesti aku?

Kerja tetap tak ada. Kerja tak tetap pun tak nampak punca dah. Tak nampak jalan dah. Tanya mak ayah sekejap okey, sekejap tak okey. Adik-adik? Lagi tak boleh nak tanya la. Hidup diorang pun sama je. Friends? Tak tahu nak tanya siapa. Sebab bila aku tanya, aku yang akan dipersalahkan. Bila aku mintak pendapat, aku jugak yang akan disalahkan at last. Fikiran aku ni, dah buntu dah. 

Hm. Selama ni takut nak buat solat istikharah. Malam ni InsyaAllah, aku akan buat. Walaupun aku takut akan keputusan yang aku akan buat nanti, aku kena jugak buat solat istikharah tu. Untuk aku tahu matlamat hidup aku, tujuan hidup aku. 

Ahhhh. Tension. 

Please dont be too desperate Lateesya. You have a long way to go, InsyaAllah. Live your life to the fullest. Masalah semua tu anggap satu cabaran. 

.

Nak rasa happy pun susah. Sekarang bertambah tension, sebab adik aku yang lepas SPM tu, dah dapat kerja pun. Aku? Banyak tempat aku mintak, tapi tak dapat pun. Macam mana? Aku tak ada duit sendiri. Bila keluar gi cari kerja dekat sini, semua tak mau aku. Apa malang aku ni? Atas kepala aku ni, eyh tak, dahi aku ni ada tulis perkataan SIAL ke? Pembawa malang ke?

Kalau tak rasional, memang lama dah aku buat kerja haram. Nauzubillah. Hm. 

.................................................................................

: Smile. Jangan sedih sangat. 

Friday, December 7, 2012

Aku dan dia.

Assalamualaikum. 

Pernah tak rasa perasaan cinta yang tak hilang walaupun dah break off? 

Tak tahu nak layan macam mana rasa hati yang satu tu. Susah gila. Aku break off sebab ada orang ketiga. Dan ada sesuatu yang buat aku tak boleh terima. Tapi, dalam masa yang sama, hati ni, masih ada dia. Tak boleh buang pun. Memang tak boleh buang la kot sebab ada memories dengan dia. Dia sentiasa ada di hari-hari istimewa dan penting aku. So, benda-benda tu tak boleh nak lupa. Kenangan pun bukan sesuatu yang boleh dilupakan kan? Hm. 

So, perpisahan yang berlaku sekarang ni lebih kepada memberi masa kepada diri masing-masing untuk bina hidup sendiri. Bina kerjaya sendiri. Bina diri sendiri untuk lebih berjaya. Sebab bila berdua keadaan seolah sukar. So, mungkin ini la yang patut kami lalui pada masa ni. Pada masa akan datang, jika perasaan itu masih ada, jika cinta itu masih terasa, dan jika jodoh itu kuat, InsyaAllah, hubungan itu akan sendirinya wujud. 

Kesilapan yang terjadi sekarang boleh dijadikan pengajaran untuk masa depan. 

Ada update status semalam. Hi hi hi. Dekat FB. Cakap jangan ubah diri saya. Hi hi hi. Maksud di situ adalah, 

"Jangan ubah diri saya kepada seseorang yang bukan saya, menjadikan saya lebih teruk dari diri saya sekarang. Kecuali dengan niat untuk menjadikan saya lebih baik dari sekarang, saya akan terima perubahan itu". 

Ini maksud tersirat yang ada orang yang tak faham. Takkan aku nak tulis panjang berjela kat dalam FB tu kan? Hikhikhik. Baiklah. 

Kita end di sini saja. Aku pun banyak nak merepek ni. Tapi malas nak menaip. Ha ha ha. MALAS itu memang masalah dunia. :))

..................................................................................

: Dia. Masih istimewa. 


Thursday, December 6, 2012

20 bulan

Assalamualaikum.

5.12.2012.

Ada kisah sedih nak kongsi dengan semua. 

Secara official nya, aku single lagi. 20 bulan aku bertahan, berharap untuk sampai ke jinjang pelamin, berharap untuk sampai bila-bila, tapi keadaan yang sedia ada memaksa kepada perpisahan. Sengketa selama sebulan, berakhir semalam. Sengketa melibatkan orang ketiga, berakhir semalam. 

Sedih memang sedih. Sebab hubungan tu dah sampai 20 bulan. Lama tu. Satu masa yang panjang untuk kenal hati masing-masing. Dan kami pulak kenal dari zaman persekolahan lagi. Cuma peritnya kurang terasa. Sebabnya aku dah bersedia. Aku bersedia sejak dari awal sengketa tu. Jadi, pahit tu kurang terasa. Sedih tu ada. 


Aku rasa doa aku diperkenankan. Sebab aku selalu minta kalau-kalau aku berpisah lagi, aku mintak dikurangkan rasa sakit tu, digantikan dengan rasa bahagia. Alhamdulillah. Bukan la rasa bahagia, cuma rasa sakitnya kurang. Kali kedua aku jadi macam ni. Banyak kenangan aku dengan En BuahHati. Dari jauh sampai dekat, sampai ada orang ketiga. Aku terpaksa lepaskan dia. Untuk dia belajar apa itu setia. Dan untuk dia belajar buat keputusan sendiri. Dan untuk dia tahu apa itu cinta. 


Biarlah. Aku ambil jalan yang paling mudah. Lepaskan. Lepaskan semua. Tanpa ikatan, lebih senang otak nak berfikir dengan waras. Lebih senang nak tentukan hala tuju sendiri. Lebih senang untuk diri sendiri merangka kehidupan masing-masing. Bila dah stabil, baru la kita cari pelengkap itu. Itu pun kalau ada jodoh aku di muka bumi ni. Kalau tak ada, redha je la. Semua dah ditentukan. Kita ikut saja. 

Nak kata aku serik bercinta, tak jugak. Andai aku bercinta lagi, cewah, tajuk lagu kan, haha, andai la aku bercinta lagi, aku dah takkan bawak si dia balik kerumah jump mak ayah. Kecuali kalau dia berniat untuk merisik, meminang dan sebagainya. Kalau saja-saja bawak balik, NO. Memang takkan. Aku tak mau dah. Itu InsyaAllah, aku kotakan. 

Dan En BuahHati, aku harap dia bahagia. Dengan keputusan yang aku buat ni, untuk kebaikan ketiga-tiga pihak. Bukan untuk aku seorang. Kalau aku boleh bertahan dengan perpisahan ni, kenapa tidak dia. Dia lelaki. InsyaAllah En BuahHati akan berjumpa dengan wanita yang sesuai dengan dia. Aku tidak menolak jika dia memang jodohku di masa depan. Sebab jodoh itu rahsia Allah. Sedar. Dah sedar sekarang. Berkawan la berapa lama pun, bercinta la berapa lama pun, kalau bukan jodoh, takkan bersatu jugak. Kan? 

Aku pernah kata, yang aku takkan mintak putus dari dia. Tapi kata-kata tu terpaksa aku lupakan sebab keadaan memang sangat memaksa. Kalau dia baca, harap dia faham. :)). 

......................................................................

: Saya harap awak bahagia. 

Tuesday, December 4, 2012

Berpada-pada laaa.......

Assalamualaikum. 

Dah solat Zohor semua? :)). Bagus kalau sudah. Kalau belum, pergilah buat ye. Hi hi hi. 

Baru-baru ni dapat berita yang kawan baik aku nak bertunang. Ya Allah. Dalam hati ni suka gila. Suka sangat sangat sangat. Berita kawan kita nak bertunang mesti la suka kan. Memang nak pergi rumah dia kalau dia bertunang. Benda ni jadi secara tiba-tiba. Tanpa ada angin yang meniup, tup tup bertunang. Masa konvo hari tu apa pun tak cakap. Mula-mula rasa tak percaya, sebab beberapa kali, kawan-kawan aku pernah je kenakan aku. Tapi waktu tu masih belajar lagi. So, kita boleh agak, diorang tipu and macam-macam. Tapi ni lepas habis study. Masing-masing ada kerja. So, tak pelik lah kalau nak bertunang dan menikah kan?

Elok aku happy-happy for her, tiba-tiba semua ni tipu. Uwaaaaaa. Rasa nak menangis pun ada. Kalau ye pun nak bergurau dengan aku, jangan la bergurau benda yang macam ni. Benda ni benda besar tau tak. Hal tunang nikah kahwim ni mana boleh buat main. Sampai hati gila buat aku macam tu. Tipu aku. Kesian kat aku.

Aku faham la niat nak bergurau dengan kawan-kawan. Okey. Tak apa. Tapi jangan la hal tunang ni. Buat nanti betul-betul nak bertunang, nak bernikah, lepas tu, tak ada orang percaya lagi macam mana? Haih. Sabar je la. Malas dah nak cakap apa-apa. Yang tau sekarang rasa kecik hati. Sangat-sangat. Sebab sampai hati main-main macam ni. Tak apa la. Aku kahwin tunang nanti tak nak cakap kat siapa-siapa pun. 

Entah la. Mungkin bagi sesetengah orang tak kisah dapat gurauan macam ni. Tapi aku, sumpah aku kecik hati sangat-sangat. Your bestie buat macam ni. And you get excited for no reason. Kena tipu, pastu excited. Hm. Sumpah kecik hati. Lagi kecik hati sebab mintak permission mak untuk pergi majlis tunang tu. Huuuuu.

.............................................................................

: I need you abg. 

Friday, November 30, 2012

Hari Konvokesyen Saya :)

Assalamualaikum.

28th November 2012.

Dah macam tajuk karangan pulak kan. Ye. Hari ni hari konvokesyen saya. Yeehaaa. Saya suka sangat sangat sangat.

Alhamdulillah.

Now, I am officially graduated from UiTM. Bachelor of Accountancy (Honor), ha, tu dia. Tu kursus yang aku ambil sepanjang 2 tahun setengah untuk Ijazah ni. Dan dengan 2 tahun setengah tu menjadikan keseluruhan pembelajaran aku di UiTM adalah lima tahun setengah. Lama tu. Untuk dapatkan diploma, 3 tahun, dan ijazah 2 tahun lebih.


Alhamdulillah lagi sekali. Berjaya jugak aku graduate on time. Bukan senang nak dapatkan Ijazah ni. Macam-macam masalah. Masalah emosi, masalah pelajaran, dan macam-macam lagi la. So, sekarang dah boleh bersungguh-sungguh cari kerja. Dulu bukan tak sungguh-sungguh, tapi tak ada rezeki. Sekarang kena lebih sungguh la.

Untuk hari ini, ayah mak adik adik ada datang. Gerak dari rumah jam 6.30 pagi. Sampai UiTM Arau jam 8.10 pagi. Ha. Memang cepat jugak la kan sampai. Terima kasih sebab nak datang ye. Hik hik. Tapi adik aku nombor dua tak datang. Tak cuti kata dia. Eleh. Padahal dah bagitahu awal-awal dah bila aku konvo. 

Imran, Ayah, Deani, Mak. <3 i="i">

Dan bertambah-tambah bahagia lagi aku bila En BuahHati, my mr Hero, terpacak depan muka before aku masuk dewan. Ha ha ha. Suka gila. Rasa nak melompat-lompat kat situ jugak. Okey. Over. Tapi memang betul sangat suka.

Terima kasih abang sebab datang. Walaupun En BuahHati cuti, tapi sebenarnya dia kena kerja jugak. Banyak kerja En Huzair saya ni. Macam-macam nak kena buat. Macam-macam orang nak kena jumpa. Sibunya mengalahkan bos dia dah. Rasa macam nak ajak dia buat sales dengan saya. Aci tak? :P. 

Inilah kami. Mengada nak jugak gambar berdua. Ha ha. Nasib mak aku tak membebel. 

Actually, masa ni aku punya scroll holder tu hilang. Macam mana boleh aku lupa pun aku tak tahu. Sebab mulanya aku duk sibuk nak pegang baby Anis, aku bagi holder tu pada Uya. Last-last hilang. Ha ha ha. Menangis aku. Tapi sempat lagi ambil gambar semua ni. Dalam masa duk mencari holder tu, aku kehulu kehilir dengan En BuahHati. Lepas tu rasa macam dah penat cari, aku cari mak aku pulak. Pusing-pusing tak ada. Tanya En BuahHati, mak ayah mana, dia jawab mak ayah naik keretapi kecik. Ha. Sudah. Camera? Kat mak ayah la. 

Adoiiiii. Huuuu. Nak menangis rasa. Tak ada camera, macam mana aku nak ambil gambar dengan kawan-kawan. Aku call mak aku, tapi disebabkan Handphone yang tetiba buat perangai, rasa nak campak-campak handphone tu. Rupanya mak aku duk bersiar-siar di ladang dalam UiTM tu. Huuuu. Menjerit aku. Kalau ya pun nak berjalan, camera tu bagi aku. Ini tak. Tinggal aku terkedek-kedek ke sana sini dengan En BuahHati. En BuahHati pulak tengok je la aku kelam kabut ha. Malu tau tak dekat dia, tapi buat muka tak malu jugak. Haih. Entah apa dia fikir aku pun tak tahu la. It suppose to be my sweet moments forever, tapi, benda dah nak jadi. Sweet tu tetap sweet jugak la. Sebabnya En BuahHati tak merungut apa pun. Ikut je aku kehulu kehilir. Thanks yer. 







Ni lawak. Deani takut rusa jinak. Kalau aku, aku pun lari. Ha ha ha. 

Mak ayah pulak, happy-happy naik ketapi kecik melawat ladang. Tak apa la. Aku tumpang camera orang lain. Mencelah je kerja aku. Sadis kisah aku hari tu. Ha ha ha. Sebenarnya nak ayah mak aku pakai jubah tu, tapi, dah mak ayah aku ke ladang, aku pun hantar je lah jubah. Owh ye. Aku dapat balik dah scroll tu. Kalau tak mana boleh nak hantar jubah kan? 

Below, ada sikit gambar yang sempat aku ambil, before kejadian-kejadian tak diingini itu berlaku ye. 
















Ini sikit-sikit aje lah dari Hari Konvokesyen aku. Almaklumlah. Macam-macam jadi. 

Tahniah buat semua kawan-kawan. Seronok sangat tengok muka happy masing-masing hari tu. Alhamdulillah. Berjaya jugak kita semua menggengam segulung Ijazah. Setelah berpenat lelah bertahun. Alhamdulillah. Semoga berjumpa lagi. 

Dan untuk kawan-kawan yang nak sambung Master tu, sambung la lagi. Jangan jemu belajar. Aku pun nak sambung jugak. Cuma tak tahu bila. :). Doakan aku jugak okay!! :)


..........................................................................................

: Love u'olllllsss.


Sunday, November 25, 2012

KetidakStabilan Emosi

Assalamualaikum. 

Emosi tak stabil dalam beberapa hari ni. Sangat tidak stabil. Hati rasa marah, geram, bengang. Semua ada. Itu yang malas nak update blog tu. Takut entry-entry akan berbaur kemarahan. Tapi hari ni dah tak tahan sangat dah. Rasa nak jugak update blog. 

Ketidakstabilan emosi ni buat aku nak marah, nak maki orang, nak cakap kata-kata kesat je. Aku dalam proses menstabilkan diri aku balik. Untuk buat macam tu, aku kena kuat. Apa pun aku tak boleh nak give up. Aku hampir-hampir give up dengan diri sendiri. Duk mintak nak mati ja. Padahal, masalah aku ni kecik sangat nak dibanding dengan masalah perang yang  sedang hebat berlaku di Gaza sana. Mereka di sana berperang dengan manusia, aku di sini bermasalah dengan hati. Sabar. Sabar. Sabar.

Sabar tiada limit. So, sila bersabar untuk segalanya. 

I am fighting for my love sebenarnya. Perkara ni betul-betul buat emosi aku tak stabil. Fikiran aku melayang-layang. Aku banyak berfikir. Macam-macam aku fikirkan. Tak tentu arah. Beban emosi tu berat. Ditambah dengan masalah kewangan. Menambahkan lagi beban emosi tu. Ego berlawan dengan keperluan. Aku perlukan duit. Dalam masa yang sama aku terpaksa minta dari mak ayah aku. Aku malu. Tapi terpaksa. Sabar lagi. 

Sekarang aku tengah buat satu pengorbanan. Pengorbanan yang aku tak tahu hasilnya nanti macam mana. Itu akan ditentukan oleh Allah swt. Aku hanya memilih. Dan segalanya aku serahkan kepada Allah. 

Semoga aku sentiasa kuat menghadapi apa jua cabaran. Jangan jadikan hati aku lemah, diri aku lemah kerana masalah yang tidak memberi faedah kepada aku. 


Tuesday, November 20, 2012

Ujian :))

Assalamualaikum semua.

Allah kalau nak uji kita, senang je kan. Ditariknya satu persatu milik kita, tapi akan digantika dengan sesuatu yang kita tak sangka. 

Perasaan aku diuji berkali-kali untuk dua minggu kebelakangan ni. Hati aku ni sakit yang teramat sakit. Hati aku nak hancur rasanya. Menangis setiap malam. Tidur pukul 4 pagi, bangunnya pukul 6 pagi. Tidur balik, bangun pukul 8 pagi. Masalah satu je. Masalah cinta. 

Sepanjang aku bercinta, cuma sekali aku mintak putus. Itu pun sebab aku memang tak boleh dengan budak tu. Selalunya lelaki yang tinggalkan aku. Ya Allah. Kuatkan hati aku. Jangan kerana lelaki aku jadi bodoh. 

Masalah dalam hubungan tu perkara biasa. Aku harap aku kuat. Boleh terima semuanya dengan hati terbuka dan tenang. Ya, hidup kena teruskan. Aku cuma tunggu keputusan dari En Buahhati. Sebab aku bagi kata dua. Sama ada aku atau perempuan tu. Kalau pilih aku, tinggalkan yang lagi satu. Kalau pilih lagi satu, automatik aku dan dia putus. Dan jugak, kalau En BuahHati betul-betul sayangkan aku, ingin aku dalam hidup dia, pinang aku. InsyaAllah, aku terima walaupun dia dah sakitkan hati aku. Itu aje permintaan aku. 

Aku mintak dia fikir masak-masak. Keputusan di tangan dia. :))

Sunday, November 18, 2012

Untuk Dia :))

Mendengar suara En BuahHati, buat aku sukahati dah. Ha ha ha. Senang jadi dia. Tak perlu susah payah, biasa-biasa je dah buat aku happy. Ha ha ha. 

Okey. Assalamualaikum semua.

Hari ni, genap umurnya 25 tahun. Alhamdulillah. Dan ada satu berita sedih. Sepupu En BuahHati meninggal dunia semalam. But I think its already 18th November. Sama hari dengan hari jadi En BuahHati. Jadi, itu sedih la kan. Al Fatihah untuk arwah Faris. Semoga ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman. Amin. 

......................................................................

Untuk hari jadi tahun ni, aku ada belikan sesuatu untuk dia. Cuma aku tak tahu dia suka atau tak. Dan aku tak tahu jugak nak bagi bila. Bila dia nak jumpa aku pun aku tak tahu. Mungkin masa konvo nanti. Seba dia dah janji nak datang konvo nanti. Hari tu dah tunjuk jalan macam mana nak sampai Arau. :)). Jadi, harap-harap masa tu boleh bagi la. 

Hari jadi aku tahun ni, aku tak dapat hadiah. Tapi, En BuahHati aku ni baik. Ha ha ha. He gives me sumthing else instead of hadiah benda-benda. Ha ha ha. Aku tak payah sebut kot kan. Siap tolong temankan pergi Perlis. Sumpah terharu. Suka. :p. Konvo nanti pun aku tak harap hadiah dari dia pun. Cuma harap dia tunjuk muka je kat aku. Even aku punya konvo petang. Harap-harap dia tak mengantuk dan boleh datang jumpa aku. Itupun kalau cuti dia diluluskan. Kalau tidak, hadiah aku untuk dia pun dia tak dapat la ye. Last-last nanti, aku kena guna sendiri hadiah tu. Ha ha ha. Jadi, harap sangat-sangat dia datang. Lambat pun tak apa. Aku tak kisah. 

Dan yang pasal Takaful, ada aku cerita sebelum ni, I think Im gonna give up on this oopportunity. Peluang yang datang ni, memang sekali je, tapi aku tetap kena giveup. Aku terpaksa. Bukan aku tak berminat. Cuma aku terpaksa. Aku kena buat benda lain dulu, sebelum aku join benda-benda melibatkan sales ni. Itu yang aku fikir. Tak apa. Bukan rezeki aku kot sekarang. Mana tahu nanti. InsyaAllah. So, esok aku kena telefon Puan Ruby, untuk jelaskan dekat dia. 

Okie. Sini saja. 

Selamat hari jadi yang ke 25 , eyh, bukan. Yang ke 18 untuk BuahHati saya. Semoga sihat selalu. Jangan demam-demam. Semoga bertambah hensem, bertambah comel, bertambah manis, bertambah berat badan, bertambah selera makan, dan bertambah kaya. Tak lupa jugak untuk bertambah mencintai saya. Hikhik. Amin. 


Friday, November 16, 2012

Moga jalan dipermudahkan :))

Assalamualaikum.

Sudah berbulan-bulan aku habis belajar. Dah nak masuk 4 bulan dah. Kiri kanan aku orang sibuk bertanya, bila aku nak kerja. Aku sebenarnya, dah mula nak giveup mencari. Bukan aku tak cari. 

Hari ni, buat keberapa kalinya, aku melilau di Sungai Petani ni. Cari kerja sambilan. Ada jugak tadi aku isi form bagai. Dah isi. Tunggu aje la diorang nak panggil ke tak. Esok, ingat nak buat macam tu jugak. Cuma baru teringat tadi, yang esok ada kenduri kat Bertam. So, macam tak boleh je kan?

Aku rasa aku belum cerita pasal Takaful lagi. Aku tiba-tiba rasa berminat nak join dunia marketing, sales bagai ni. Dunia yang kena bercakap selalu. Jumpa customer. Cari customer. Bukan customer service tau. Ha. Salah faham pulak nanti ramai yang mencari aku. Ha ha ha. Ini bidang insurans. 

Alkisahnya begini. 

Satu pagi yang tenang, hari Ahad kalau tak silap, 4hb November hari tu. Aku diminta untuk datang dengar taklimat dari pihak Takaful Ikhlas Malaysia bertempat di pejabat buruh. Dalam taklimat tu adalah dalam 10 orang padahal panggilan sebenar, 28 orang. Tinggal 10. Yang lain tak datang-datang sampai sudah. Sesi dengar taklimat tu sejam je. Dari 9.30 sampai 10.30. Duk cerita pasal duit keluar masuk, adoi, aku yang mendengar ni terpengaruh. Jadi, untuk senang cerita, aku berminat dan tunggu kat situ untuk penerangan lanjut. 

Lepas tu, diorang bagi assignment, which aku kena cari 100 orang .untuk disurvey. Ya Allah. Perkara yang paling susah sekali nak buat. Sebab aku bukan jenis yang bercakap banyak, yang tegur-tegur orang. Gila. Lepas tu, mereka bagi masa 10 hari je. So, aku pun buat, dan hasilnya aku dapat 21 orang dari pelbagai negeri masalahnya. Aku terlupa kriteria yang diorang nak masa buat survey tu. Masa pergi jumpa baru ni, kat pejabat takaful, baru aku ingat yang aku kena ada nombor telefon diorang yang aku survey. Dan aku kena buat jugak bagi siap. 

Semangat untuk buat benda tu sampai semalam, full. Tinggi. Penuh. Tapi, tiba-tiba tengah malam tadi, terus hilang. Pagi ni, terus tak buat, sebaliknya kau keluar cari kerja lain kat kedai-kedai tepi jalan tu. Then nanti ni aku tak tau macam mana. Aku nak join ke tidak ke. Aku sendiri tak ada jawapan. Orang sana mendesak orang sini membantah, yang bagi sokongan pulak, hilang. Aku jadi macam lost sekarang, dan tak tahu nak mintak tolong siapa. 

Disebabkan rasa down dalam diri, aku pergi duduk-duduk kat Taman Jubli sana. Tengok budak-budak. Aku ingatkan tak ada orang tengahari macam tu. Ada jugak. Walau tak seramai waktu petang, tapi parking lot penuh okay. Aku pun parking aje lah tepi jalan, duduk kat bangku yang disediakan. Sambil duk berfikir apa aku nak buat sebenarnya. 

Aku dapat satu jawapan. Rupanya aku sendiri tak tahu apa yang aku nak. Aku sendiri tak ada hala tuju hidup aku. Kerjaya apa yang aku nak pun aku tak tahu. Aku terlalu berfikir mengenai orang lain. Aku buat apa yang orang lain nak, tapi apa yang aku nak, aku tak pernah buat. Aku selalu mengikut kata orang. Sebab tu aku rasa letih sangat tadi tu. Tapi, tak apa. Aku tahu, diorang mesti nak yang terbaik untuk aku. Dah macam nak giveup, tapi aku cakap kat diri aku, jangan. Tunggu dulu. Panjang lagi masa. Bukan menganggur dah berpuluh tahun. Baru 4 bulan. Kadang-kadang jadi manusia ni harus dengar cakap diri sendiri. Apa yang terbaik untuk kita bermula dengan diri kita sendiri. 

Itu yang aku fikir. Ada jugak masalah lain lagi. Tapi tak perlu diheboh kat sini kan? Ha ha ha. Yang penting saje ye. Dan, itu lah. Aku rasa macam dah okay sikit, aku pun balik. Sebelum sampai rumah menyinggah macam-macam tempat tengok-tengok kalau ada kerja kosong. 

Harap dipermudahkan jalan untukku Ya Allah. Aku mohon. Amin. 

...........................................................................................

: Support saya okey? <3 nbsp="nbsp" p="p">

Saya sayang awak :))





Berkorban :))

Assalamualaikum. 

Malam-malam buta gagah gigih nak menaip entry baru.  Heee. 

Berkorban tidur. Padahal esok pagi nak keluar buat kerja sikit. Tak apa. Tahan lah kejap. 

Aku cuma tertanya-tanya, ada tak orang yang sanggup berkorban demi aku? Buat apa yang aku nak. Dengar cakap aku. Tak melatah dengan perangai aku. 

Hm. En BuahHati kot. :). Aku harap dia sanggup la untuk berkorban untuk aku. Aku tak pernah tanya pun. Tap dia pernah cakap akan buat yang terbaik untuk aku. Lagipun, dia memahami aku walaupun bukan secara menyeluruh. Ya lah. Kalau faham semua nanti , tak interesting la kan. Nak sama-sama macam ni banyak tahun lagi. 

I just wish, he will understand me well and know what I want. Ceh. Speaking pulak aku ye. Dan aku juga harap aku dapat memahami diri dia dan tahu apa yang dia mahu, dan apa keperluan dia. 

Hope everything will be fine. Hope we will last forever and ever and ever and ever ever ever. Okay. Dah. Ha ha ha. 

Love him so much. 

Friday, November 9, 2012

2nd interview :)

Assalamualaikum..

Interview yang kedua hari ni. Berat di hati tak nak pergi interview ni. Tapi mana tahu kalau ada rezeki. 

Tadi, sampai je terus kena isi form memohon pekerjaan. Dah isi semua, tak disangka-sangka aku kena jawab soalan akaun. Macam test jugak la. A simple test. DAN test tu dalam Bahasa Melayu. Ya Allah. Mana aku faham. 

Jangan kata aku poyo gedik or sebagainya sebab tak faham Bahasa Melayu. Memang betul aku tak faham. Sebab selama aku belajar semua guna term Bahasa Inggeris. Terasa macam nak gelak pun ada. Soalan first buat macam biasa. Sebab debit credit je. Tapi macam tak betul je. Dan soalan kedua tu sebenarnya kena buat trial balance, tapi aku gi hentam buat akaun T untuk semua akaun. Imbangkan dia suruh. So, aku buat macam tu la. Then, soalan ketiga. Kunci kira-kira. Oh my. Nak cari kunci apa ni? Tadi sumpah rasa nak lari. Serius. Aku tak tahu kunci kiira-kira tu apa. Last-last tak sempat buat pun.

Lepas tu masuk bilik untuk interview pulak. Aku jawab sesuka hati aku ikut logik. Tapi ada satu aku tipu. Aku cakap aku suka buat audit lebih dari buat akaun. Padahal audit tu aku tak reti mana pun. Boleh pulak depa tanya aku jawatan apa yang aku rasa sesuai. Mana la nak tau. Aku pun diam je la banyak. Dan tak tunjuk langsung minat nak kerja kat situ. 

Lagi, pekerja semua perempuan. Lelaki ada sorang tu pun mungkin dia cuma budak pejabat. Sebab dia kena hantar barang itu ini aku dengar tadi. Dan kebanyakan pekerja kat situ semua Melayu. Melayu kita ni. Jauh di sudut hati, konon macam suka la, sebab semua perempuan, dan Melayu. Bukan nak diskriminasi, tapi nanti senang nak berkomunikasi. Cuma satu kelemahan. Tak senyum langsung. Aku senyum dengan dinding sepanjang masa. Tengok aku macam tengok alien. Ingat aku datang dari Pluto ke? Haih. Geram betul. 

Disebabkan faktor tu jugak la aku tak buat betul-betul pun test tu, dan disebabkan itu jugak aku jawab soalan interview sesuka hati aku. Panas hati je bila kena senyum dengan dinding sepannjang berjam-jam aku duduk situ. Sekarang ni confirm depa dah tengok jawapan aku tadi. Dan aku pasti aku takkan dapat call dalam masa 2 minggu lagi. Sebabnya aku sendiri pun tak tunjuk minat nak kerja kat situ. 

Sabar je la. Bukan rezeki aku disitu la kot. Aku ada benda lagi penting nak kena buat sekarang. Tak siap-siap lagi benda tu. Itu satu hal. Tak apa lah. Sikit-sikit. Lama nanti okey lah tu kan. 

..........................................................................................

: Harapnya aku terus okay. 

Thursday, November 8, 2012

46kg :))

Assalamualaikum semua. Kembali lagi aku hari ni. Ha ha ha. 

Actually kelmarin dulu ni, aku pergi CS. Konon nak buat survey, tapi haremmm. Malu + penyegan + berat mulut. Dah penat pusing-pusing semua, aku nampak satu penimbang berat tu. Elok je kat tepi tu. Jadi, auomatik keluarkan 20sen dan terus naik atas penimbang. Jarum duk pusing pusing pusing sampai berhenti dekat 46. Wahhhh. 46kg je. 

Dalam hati, bukan nak melompat suka ke apa, tapi agak kecewa sikit. Berat badan aku turun. Mungkin sebab after raya haji haritu demam sampai 4 hari. Makan pun tak. Minum air plus makan ubat je. Nasik semua tak lalu telan. Hari ketiga demam, makan bubur and masa hari first and second, langsung tak makan. Eyh, makan roti separuh keping. Hikhik. Jadi, mungkin sebab tu la kot, berat aku turun. Sebelum ni, dalam 48-49kg. Sekarang dah turun sikit. Uii. Kena makan lebih sikit ni kan? 

Since 2 years ago, berat aku tak pernah mencecah 50kg. Turun naik turun naik. Tapi selalu turun sekilo je. Kali ni banyak sikit. 3 kilo. Sabar je la. 

Ha. Sape pernah jumpa aku face to face? Ha, ini nak bagitau. Muka aku jenis yang bulat besar, so, bila aku tengok diri sendiri dalam gambar, dah macam alien dah sebab muka aku besar. Dan badan nampak kecik. So, aku kena men cover-cover dengan handbag, tak pun amik gambar dari side-side tertentu. Yang mana nampak macam slim tu, simpan. Ha ha ha. Gambar yang nampak gedempol kat muka, semua aku delete dah. 

Nak berisi sikit. At least 50kg. Dah cukup dengan tinggi aku. BMI confirm stabil. 

Ok dah. Ada benda lain nak buat. Ta ta ta. 

Bawa Diri

Terasa nak lari dari dunia ni sekejap. Eyh, bukan dunia tapi dari Bumi. Nak pergi menetap kat Pluto. Jauh dari orang. Bior duduk dengan alien. Ini ayat nak merajuk, tapi siapa pun yang faham aku nak merajuk ni? 

Assalamualaikum semua. :).

Tak senang hati. Tak sedap hati. Rasa nak bawak diri. Dan duduk diam-diam kat satu tempat yang orang tak boleh cari. Yang hanya ada aku. Semak rasa kepala. Kerja tak ada. Duit tak ada. Apa pun tak ada. Diri sendiri dah tak terurus dah. This is my time untuk balas balik semua jasa mak ayah aku. tapi, satu pun tak ada, macam mana? Tu yang terasa nak lari jauh-jauh sampai Pluto tu. Tapi kalau lari memang tak sampai la kan? 

Buat masa sekarang ni aku just perlukan semangat dari semua orang keliling aku. Tapi, tak ada pun. Family, sekarang fokus dekat adik aku je. Sebab budak tu ambil SPM. Haih. Senang cakap, sepanjang duk rumah ni, fokus kat aku tak ada pun. Aku buat jugak perangai. Banyak perangai. Feedback, teruk aku kena bebel pulak la. Ha ha ha. En BuahHati pulak, ada jugak bagi strength kat aku. Yang dia sendiri pun tak tahu dia buat macam tu. Terima kasih untuk itu. 

Owh yer. Buat masa sekarang ni aku tengah cuba untuk buat apa saja yang boleh datangkan duit untuk aku. Aku bukan materialistik, tapi dalam dunia sekarang ni semua perlukan duit. Aku pun perlukan duit jugak. So, aku tengah cuba untuk buat duit. Aku dalam perancangan untuk join Takaful Ikhlas. Tapi dalam masa yang sama, bila aku tanya feedback kawan-kawan tu, one of my friend siap cakap, budak SPM boleh la buat kerja-kerja macam tu. Aku terfikir, kalau budak SPM boleh buat, takkan budak yang ada diploma ni tak boleh buat kan? Kenapa, kalau ada higher qualification pun, tapi kalau tak ada kerja, tak guna jugak. So, aku cuba je la. 

Tapi masih malu-malu untuk telefon orang even hanya untuk tanya pendapat. 

Dalam hal ni, En BuahHati sangat-sangat bagi galakan. Sampaikan dia sendiri setiap hari tanya perkembangan aku pasal benda ni. Saya terharu. Terima kasih sangat-sangat. 

Dan kepada kawan-kawan yang bagi galakan untuk ke arah tu pun, terima kasih sangat. Cuba je la. Kalau menjadi, aku teruskan je. 

..................................................................................

: You and Me <3 p="p">

585 hari. :))

Assalamualaikum. 

Di malam-malam yang nak mencapai tengah malam ni, biasalah suka nak berangan. Hobi. He he he. 

Sedih sikit hari ni. Simpan je la sorang-sorang. Tapi kite ade sorang kawan yang selalu dengar masalah kite. Thanks awak. Kite sayang awak. Gedik sekejap. Poyo betol kan? Ha ha ha. Well, masalah aku tak berapa nak clear sebenarnya. So, aku mabil jalan mudah, buat bodoh je dulu. Kalau ada lagi yang timbul, then aku buat tindakan lain pulak. Senang je kalau fikir macam tu, tapi aku nak kena menanggung sesuatu benda yang aku buat tu. Dan aku nak kena fikir buruk baik apa yang aku buat tu. 

Hm. Jam dah tunjuk pukul 12 malam. Tepat 8 November tahun ni, usia perkenalan aku dengan En BuahHati dah mencapai 585 hari. Alhamdulillah. Semoga hubungan yang ada ni berkekalan. Tapi, yang sedih nya, hubungan yang ni sedang diganggu. Ada yang dengki. Ya Allah. Sabar je lah. Untuk berebut kerana seorang lelaki, aku terasa macam tak wajar. Tapi, aku tak merebut. Aku cuma mempertahankan hak aku. Boleh tak En BuahHati ni aku andaikan hak aku? Macam tak kena kan, sebab aku belum lagi bernikah dengan dia. 


Aku nak share satu kata-kata. Aku dapat dari filem yang aku tengok baru-baru ni. Delisa tajuk dia. Mak dia cakap pada kakak Delisa ni. 

"Kita tak boleh cemburu pada sesuatu yang bukan hak kita. Kita tak boleh cemburu pada sesuatu yang menjadi hak orang lain".

Ini buat aku terfikir yang layak ke aku nak cemburu. Padahal dia belum lagi menjadi hak aku sepenuhnya. Ya Allah. Panjangkan jodoh kami sampai ke syurga. 

Hm. Bukan nak mengeluh banyak-banyak. Aku tau tak baik kalau selalu sangat mengeluh. Aku pernah dikecewakan satu waktu dulu. Aku pernah berendam air mata memikirkan soal itu. Rasa sakit sebab kecewa tu masih terasa even aku dah terima kenyataan yang dia itu bukan milik aku. 

Dan harini, sekali lagi. Eyh. Bukan sekali. Dah banyak kali. Aku berjaya pertahankan hubungan yang ada ni. Sejak dari mula aku jemput dia ke dalam hati, aku belajar melupakan kisah-kisah yang dah berlalu. Tapi hubungan baru ni, ada jugak yang nak dengki dengan aku. Dan untuk hari ini, aku harap yang terakhir la. Tak larat weyh. 

Apa yang aku ada ni, semua nak ke? Pilih yang lain tak boleh ke? 

Haih. Inilah jadi kalau bercinta dengan hot setap. Pergi mana pun ada yang suka. Ha ha ha. Aku macam nak meroyan pulak. Dah. Jangan nak gelong sangat. Kalau kau baca blog aku, harap sangat-sangat kau jangan kacau dia lagi. Aku malas la nak bertekak dengan kau. Aku tak kacau kau, kau jangan kacau aku. 

Terasa nak jadi gangster pulak. Macam cerita bini bini gangster tu. Baru hidup aman sikit kot dari anasir-anasir pelik ni. Ha ha ha. 

Merepek pulak kan.

Anyway, hari ke 585 ni, harap berkekalan sampai syurga. :). Doakan kami sentiasa bahagia. Amin. :)


Happy 585 days Cayunk Ucuk. Miss you :)

Wednesday, November 7, 2012

Perlis :). With him. :)

Assalamualaikum.

Ini sepatutnya entry sebelum raya hari tu. Tapi tak sempat nak update sebab duk kalut dengan nak raya bagai, lepas tu dengan nak interview bagai. So, aku tangguhkan sehingga ke hari ini. 

Berapa haribulan entah, aku pun tak ingat, aku pergi Perlis sebab nak ambil kad siswa. Bertolak dari sini naik bus je. Sampai Alorstar En BuahHati saya yang baikhati tu tolong bawakkan ke Perlis. Siapa suruh beli kereta kan? Hikhikhik. Kebetulan pulak lah En BuahHati dah membeli kereta, so, moh kite buli dia sebentar. Untuk aku, takkan tak boleh kan? Dah jadi lain kalau tak boleh tu. :)

Tapi masa sampai Alorstar tu, aku nampak Lamborghini tu ha. Dalam pekan Alorstar. And I was like, wah-bestnya-dapat-kereta-macam-ni-terasa-nak-jugak-naik. Ha. Tengok je kereta tu. Biasalah, aku kan budak kampung so jakun sikit la tengok kereta mahal-mahal gitu. Orang bandar tak kisah dah ha, tapi aku ni kekampungan sikit, so jadi jakun tak hengat. Ha ha ha. Siap amik gambar you. Tapi from the bus je la. Nampak bontot Lambo je. Tapi sebenarnya, aku bukan suka sangat kereta jenis tu. Penyek. Cewwah, kau bila tak da kereta macam tu mula keluar ayat sebenarnya itu ini kan? Ha ha ha. Padaha jeles jugak tengok kan? Ngek betoi. Sat. Tengok bontot dia yang aku amek ni. Tak kalah aih dengan ratu Malaysia. :))


Tapi, bila sampai tu geram sebab En BuahHati tak da. Tak tunggu aku pun. Kesian kan. Time tu jugak nak memerut. Aish. Actually dia dekat je ha dengan Shahab Perdana tu. Sebab tempat kerja pun belakang-belakang tu je. :)).

Paling geram bila dia biar aku melilau-lilau cari dia padahal dia dah ada kat situ duduk duduk lepak lepak atas kerusi. Geram betol. Tapi, macam comel pulak. Hi hi hi. Then we off to Perlis. Here we come UiTM Arau. Aku datang nak tuntut kad siswa. Tapi, elok je sampai, kaunter dah tutup. Owh kesiannya. Kena tunggu pukul 3. Jadi sempat la makan dulu, lepak kat Kuala Perlis. Ha. Masa tu hari Jumaat. En BuahHati pergi solat, aku dengan sepupu aku duk bergmabar kot tepi pantai yang tak berapa nak pantai sangat tu. Lupa nak mention, aku ke sana bawak jugak sepupu aku tu ha. 








Ini sebahagian dari gambar-gambar kami ambil. :))

Then, pergi makan. Lapar tak hengat dah ni. Punya la sengal aku tengah-tengah hari macam tu aku makan Koeytiow tomyam. Adeh. Sepatutnya nasi. Hihihi. En BuahHati dah tentu-tentu la nasi pilihan dia. Tapi sebelum tu terjumpa member aku. Dah lama sangat tak jumpa. Sempat la borak-borak tunggu dia naik Feri nak balik Langkawi. 


This is HIM. :)). Love love love. :P

Ha. Mula-mula tadi nak masuk UiTM kena pakai pas pelawat. Dan aku rasa macam pelik gila. Bertahun aku duk situ tak pernah-pernah la ada pas pelawat. Elok hari tu ada pulak. Tapi bila kami pergi for the second time, tak ada pulak pas pelawat tu. Pelik tau. Kalau dah mula-mula tadi bagi, sepatutnya selepas tu pun bagi jugak la. Kenapa tak payah pulak kan? Tapi gaya macam lain-lain guard yang jaga. Sebab tu la kot. :P.

Lepas tu balik je la. En BuahHati mengantuk sangat muka dia sampai tak nak teman aku lama-lama. Kecik hati jugak. Mengamuk-ngamuk jugak aku sebab duk buat muka macam tu. Lama-lama tu aku okay je. Lepas tu aku ajak pergi Menara tu ha. Owh. Untuk pengetahuan, seumur hidup aku tak pernah pun pergi Menara tu. Tengok dari jauh je. So, ini first time pergi dengan En BuahHati la ni. Terasa nak upload gambar dia. Boleh kan? Hikhikhik


Ini BuahHati aku. Eyh, bukan yang atas ni. Yang bawah ni ha. 




Okay. Memang muka aku je beriya kat situ. 

Tapi, masih ada yang nak buat cerita antara kami. Nak cakap yang setakat ni kepercayaan kami kepada satu sama lain tak pernah berubah. Harap-harap tak ada lagi la yang kacau. 

Dan, entry kali ni macam budak-budak sikit kan? Bercerita what happened all the day, memang agak kebudakan sikit. Hik hik hik. 

..........................................................................................

: I believe in YOU. Any problems, let us face it together. :))

AidilAdha 2012 - 2

Assalamualaikum. Oho. Orang dah habis raya berminggu dah baru nak update lagi ye. Okey. Ni raya kedua punya. 

On the second day of Qurban, seperti yang diceritakan di entry lepas, mak aku masuk sepanggung untuk korban. Meh tengok gambar. Gambar raya AidilAdha yang sangat meriah ni. :)















......................................................................................................

Serba sedikit :))

Friday, November 2, 2012

AidilAdha 2012 :)

Assalamualaikum. 

Alhamdulillah. Dapat sambut AidilAdha kali ni. Tahun ni raya Haji kami meriah. Meriah yang teramat sangat. Raya Puasa haritu tak semeriah ni. Maklumlah semua tak balik kampung. Kali ni meriah sangat raya Haji sebab semua ada kat kampung. Lepas tu, Paksu Maksu aku buat lemang pulut, lemang tepung, nasi lemang pun ada jugak. Mak aku pulak join korban. So bertambah lah kemeriahan tu. 

Raya pertama after sembahyang raya tu, pergi jalan jalan jalan ke rumah sedara yang ada. Sekejap-sekejap je duduknya. Makan-makan balik. Ha ha ha. Yang bestnya, ada kuih raya macam-macam jenis Nyah (makngah) aku buat. Rajin sungguh buat. Macam-macam color. Ha ha ha. Aku pun ada buat jugak. Tiga jenis. Entah apa mimpi entah nak buat kuih raya. Disebabkan kuih raya 3 jenis tu la aku tak tidur sampai pukul 5 pagi. Adoi. Mak aku teman aku sampai pukul 2 je. Lepas tu tidur. Aku congok sorang-sorang. Tapi, menjadi jugak hasil air tangan pertama aku. Sedap je sepupu aku cakap. Aku tak makan kuih, so, aku tak tau apa rasa dia. :P.

Dalam pukul 12 tengahari tu, gerak pergi rumah Ciknah. Makcik aku yang sorang ni pindah duduk KL dengan anak-anak dia. Dan pulak kerja dekat sana. So, rumah yang dekat kampung tu buat sewa je. Pergi sana bukan nak menolong pun. Ha ha ha. Teruk anak sedara sekor-sekor. Pergi nak mengutip baju. Makcik aku ni banyak baju lawa-lawa. Tapi tak dan nak kutip pun. Sebab dah ada orang kutip dulu. So, pergi je la tengok-tengok apa yang boleh ditengok. Masa tu pulak En BuahHati mesej. Tanya jalan. I was like "eyh, betul ke ni dia nak datang?". Macam rasa tak percaya. Aku percayalah kalau itu Sungai Petani. Dia akan jumpa family aku yang kecik tu je. Tapi ni, ramai ni nak kena hadap ni. Risau jugak. Takut banyak soalan. Melantun aku nanti. Ha ha ha. 

Lepas tu, balik rumah Pakngah Makngah. Makan-makan, rehat-rehat, solat-solat (yang lelaki solat Jumaat), tukar-tukar baju, dapat call pulak En BuahHati dah sampai. Dupdapdupdap jantung aku. Nasib baik yang teramat sangat bila masa dia sampai tu tak ada ramai orang. Yang ada pun Mak Ayah aku, sepupu aku dua tiga orang and makngah. Dan pakngah balik lambat sikit. :P. Dan dan dan yang paling aku terkejut dia datang sorang-sorang. Memang before dia ada cakap datang sorang, tak sangka betul pulak. BERANI. Ha ha ha. Gentleman. Thumbs Up En BuahHati. Siap berbaju melayu lagi. Tinggal tak de sampin and songkok je. Ha ha ha. 

And I was happy all the day. Cousins tak ada yang mengusik pun. Alhamdulillah. Accepted la tu. :)). Bagi kuih yang aku buat tu. Dia nak bagi mak ayah dia makan katanya. Haih. Aku lemah dengar. Mak dia tu straightforward jugak. Buatnya direject kuih tu, niaya je. Dia pun tak makan sangat kuih macam aku jugak. So, dia rasa satu je la. Sedap je dia cakap. Kalau cakap tak sedap, dah kena sekeh dah kan. Bagus. :P. Pandai ambil hati. Okay. Cukuplah sampai situ. 

Terasa macam panjang sangat pulak bercakap pasal En BuahHati. Terover excited. Tetiba rasa nak berhenti tulis. Takat ni je lah dulu. Raya kedua next entry sebab nak masukkan gambar sekali. Dengan gambar lembu aku nak masukkan. Kalau ada sesat-sesat dalam album mana-mana lah. :).

Okeyh. Jom. Layan TO THE BEAUTIFUL YOU kejap. :)

......................................................................................

: Miss you love <3 p="p">

Thursday, October 18, 2012

When you are the one and only girl :)

When you are the one and only girl in your family. Ahh. Semua kerja nak kena buat. Celik je mata, keluar bilik, then you will see lots of house chores that wait for you. Macam aku hari ni. Bangun pagi, tengok dapur je, sinki penuh dengan periuk pinggan bagai. Aku pelik jugak, mana datang semua ni. Semalam dah habis basuh dah before sleep. Ha ha ha. Baiklah. Aku seorang je anak dara dalam rumah ni. Dan anak sulung pulak. And I have to do everything. I have to know everything. Dah macam mak-mak dah. My 'kids' selalu lempar-lempar barang dalam bilik macam tu je. And, I need to clean all the stuff in their room. Ponek la den oii. Macam tak pernah duduk asrama budak-budak ni. Sepuk sekor-sekor baru tau. 

Well. Bukan semua yang macam aku mungkin. Kalau anak bongsu perempuan mungkin la jarang buat semua kerja rumah. Itu aku tak tahu la. Ini based on my experience je. My mom, terlampau rajin. Sampai semua benda suka pusing-pusing, susun-susun balik. Im not that rajin. So, I will just clean where I should clean. The super rajin mom kadang-kadang jadi malas. So, you as a first daughter have to take care all of the chores. Tapi dalam banyak-banyak kerja tu semua, aku sangat lah tak suka jemur baju dan lipat baju. Adoi. Itu yang paling malas aku buat. Aku suka mengemas rumah. Ha ha ha. 

Tu la. Bila dah jadi anak perempuan sorang-sorang dalam rumah tu, nak tak nak kena buat jugak semua tu. Nak memberontak macam mana pun, kena buat jugak. Terpaksa. Malas macam nak mati pun kena jugak buat. Kalau tak buat, siapa lagi nak tolong buatkan semua tu. Ye dak? My mom, selalu bangun awal hari-hari. Dalam pukul 4.30 pagi dah bangun. Adik-adik aku bawak bekal pergi sekolah, pergi kerja. Ayah pun bawak bekal. So, mak akan bangun pagi-pagi bukak radio pukul 7 pagi lepas semua keluar rumah, dan radio tu membingit di telinga aku. Dan selalu weekdays, aku jarang bangun awal. Tapi even tak bangun awal pun, celik mata je, dah nampak apa benda nak kena buat. Weekends pulak, mak panggil nama je and pesan itu ini. Things have to be done before mak ayah balik dari pasar. So, bangun jugak la buat semua kerja, kemudian baru tidur balik. Ha ha ha. Tidur at noon okay!!!

Mula-mula dulu, mak kena bagi arahan, apa kena buat, macam mana. Tapi, bila umur pun dah meningkat, tahu-tahu sendiri apa nak kena buat. Sebab tu bila dah besar ni, mak suruh itu ini rasa macam nak bebai. Orang Kedah cakap memberontak tu bebai. Hi hi hi. Sebab kita sebenar tau nak buat apa, cuma bila dah hari-hari buat, akan rasa malas. Owh. Masa tu rasa macam nak hentak-hentak kaki bebai tak mau buat. Ha ha ha. But kena buat jugak la. Sebab you are the only girl. Mana ada lain dah. Kena jugak. Its a MUST. And COMPULSORY. Ha ha ha. 

Owh yea. Dalam rumah ni ada seorang lagi pertambahan umat. Perempuan. My cousin. Setahun dah duduk sini. Agak aku malas sangat, aku arahkan je dia buat. Tapi budak umur 15 tahun, mana nak cantik sangat kerja dia. Kadang-kadang lain aku cakap, lain dia buat. Owh. Sabar je. Biarkan. Aku pun dulu macam tu. Siap duduk asrama, masak pun tak tahu. And this 15-year-old girl, aku kadang-kadang suruh dia masak. Ha ha ha. Sedap jugak. Aku dah jadi macam mak aku. Duduk depan TV, sambil mulut potpetpotpet suruh ambik itu ini, suruh buat itu ini, sampai jadi masakan tu. Ha ha ha.

Respect to my mom, because mak boleh buat semua kerja ni sorang-sorang tanpa bantuan. Anak-anak tau merungut je. Bila aku fikir macam tu, aku buat apa yang aku mampu. Ye la. Kadang-kadang bangun pagi semua dah clear dah. Cuma bab baju-baju tu je la perlu dijemur dan diangkat. Dan sometimes kena memasak. Tapi dah biasa dah buat semua tu. Dah tak jadi masalah. 

Ha. Pasal mak aku ni, ada satu tabiat dia. Bila aku dah mengemas semua, menyapu, membersih, rumah still nampak bersepah di mata dia. Padahal aku rasa aku dah habis kemas dah. Tak tahu dah nak kemas apa, nak sapu apa, nak basuh apa. Mak still akan cakap, kenapa bersepah sangat ni. Mula-mula tu macam geram jugak la. Penat ni kemas-kemas, tapi duk cakap sepah-sepah, tak reti buat kerja. But the I realise something. Ada jugak kadang-kadang tu aku suruh cousin aku yang kemas, sementara aku kat bilik. Bila dah habis kemas, aku tengok, aih, kenapa nampak bersepah lagi. Agaknya ini yang mak aku nampak bila aku mengemas. Actually benda memang dah kemas, cuma dalam kepala kita, kita ada cara masing-masing untuk mengemas, so,  bagi mak, macam ni nampak kemas, bagi aku macam tu nampak kemas. Padahal, sebenarnya semua dah kemas dah. Mentaliti. :)). Ha ha ha. Tak puas hati dengan kerja orang lain la tu agaknya. :P.

Tapi tapi tapi, apapun untung bila anda jadi anak dara sorang-sorang dalam rumah dan anak sulung. Senang hidup nanti. Tahu macam mana nak handle house chores itu penting. Sebab nanti-nanti nak kahwin kan. Malu kalau jadi anak dara sorang tapi tak pandai. Ha ha ha. Mau mak mentua baling belanga kat muka. :P. Well, sekurangnya tahu untuk mengemas rumah walaupun tak berapa pandai masak. Hikhikhik. 

So, lelaki di luar sana, sila letak hantaran lebih sikit ye untuk the only girl in the house. Hikhikhik. 

............................................................................

: Bakal mak mentua saya cerewet tak ye? :P

Friday, October 12, 2012

My 1st Interview :))

Assalamualaikum. :)).

Rabu petang. Dapat call dari LMS. One of the account and audit firm in Sg. Petani. Memula tu jawab call pun malas-malas. Sebab ingat nak gi tidur je. Tidur petang. Bila dah jawab, suara sebelah sana dengan cerianya tanya, ini Lateesya ke? Dah dapat kerja belum? Tinggal kat mana? Dengar macam tu pun dah boleh agak "Owh. Ini ada call untuk panggil interview kot". Memang dah assume macam tu. Dan memang betollah tekaan aku kan. 

So, ditetapkan keesokkan harinya, hari Khamis aku kena pergi interview tu jam 11 pagi. Ya Allah. Punya la susah nak cari tempat tu. Lepas dapat call petang Rabu tu, terus ja pergi cari tempat interview. Pusing punya pusing punya pusing, tak jumpa. Hujan pulak turun lebat. Terus shoot balik rumah. Malam baru gerak gi cari pulak dengan ayah. And we manage tu find it. Kecik je tulis. Dekat tepi pintu. Kalau tengok dari jauh memang tak jumpa la. Tengok punya la tengok. Baru nampak. Nasib baik jugak before pegi malam tu, sempat tengok google map. Kalau tidak, sampai pagi pun memang belum tentu aku jumpa. 

Tak sangka pulak. Pergi interview jumpa senior masa zaman praktikal dulu ni. Dah gemok dah. Sebab pregnant. Dah setahun tak jumpa dia. Baru sedar. Cepat sungguh masa berlalu yer. Kemudian member praktikal aku pun ada datang juga untuk interview kat situ. Haih. Masuk interview nak nervous bagai. Senget sungguh. Ha ha ha. Tapi interview tu relax je la. Banyak jugak soalan dia tanya aku. Nak cakap aku tak boleh jawab, aku jawab jugak. Nak cakap boleh pun, macam tak tepat je. Apa yang dia tanya tu aku tau nak kira, tapi bila aku kena sebut dalam perkataan, aku rasa kosong. Ha ha ha. 

Sampai interviewer tanya aku balik, macam mana boleh sampai Degree ni. Adoi. Sampai macam tu sekali lah. Lama pulak tu. 45 minit aku duduk atas kerusi tu. Adoi. Kebas punggung. Turn member aku pulak, 15 minit macam tu je. Gila. Sekejap. 3 kali ganda kurang dari aku. Aku tak sure dia nak hire siapa antara kami. Sebab inteviewer tu bagitau depa nak ambik seorang saja. Tapi yang pelik, dia tanya aku pasal akaun yang banyak. Member aku pulak dia tanya pasal audit yang banyak. Ikut dia la.

At least aku ada pengalaman diinterview. Dan disebabkan itu, petang tu jugak, aku gi Hasani Bookstore, cari buku akaun Form 5. Ha ha ha. Dan buku budak poli duk guna. Ha ha ha. To refresh back my memories. Kena buat macam tu la. Nanti kalau ada interview lagi, I am well prepared. Hihi. InsyaAllah. 

Yang aku dapat, basic kita kena kuat. Mana-mana pergi pun orang akan tanya basic. Kalau tak tau basic, nak buat yang lain macam mana kan? Hikhik. Itu la. Tak prepare betul-betul lepas tu gelabah. 

My 1st time went for interview. :))

Thursday, September 27, 2012

Sorry :)

Assalamualaikum.

Sekarang musim kawan-kawan sekolah universiti semua kahwin. Dapat jemputan dari ramai kawan-kawan. Tapi malangnya aku tak dapat nak attend wedding kawan-kawan semua. Almaklumlah aku ni kenderaan pun tak ada. Nak pergi dengan kawan-kawan pun susah sebab masing-masing duduk jauh dari aku. Aku kat sini sorang-sorang je pun. Sedih. 

Dalam duk sedih tu, terfikir jugak. Satu hari nanti kalau aku kahwin, macam mana. Kawan-kawan aku akan attend tak. Mesti tak kan. Sebab aku sendiri pun tak attend wedding diorang. Tambah pulak nanti mesti diorang dah ada anak kecik. Mesti lagi susah. 

Tak suka nya bila kena fikir macam tu. Hm. Nasiblah. Tunggu je la. 

Aih. Tak sabar nak kerja. Boleh beli kereta sendiri. Tetiba rasa menyesal tolak peluang kerja dulu. Kalau tak, tak ada la aku macam ni. 


SORRY for not attending your wedding friends. 

Monday, September 24, 2012

Guru yang tak layak digelar guru.

Assalamualaikum.

Selamat pagi.

Sebelum nak mula bebelan aku pagi-pagi ni, aku nak MINTAK MAAF kepada CIKGU-CIKGU yang baik hati dan bertanggungjawab. 

Sebab entry kali ni berkaitan dengan guru. Guru yang kurang ajar. Jadi, buat guru lain mohon jangan terasa ye. 

Sesetengah cikgu ada yang kurang ajar. Sedar tak tugas guru tu apa? Mendidik anak bangsa kan? Itu tujuan utama kan? Tapi, ada la sesetengah guru yang aku jumpa, kerja dia nak cari masalah dengan pelajar. Kerja dia tak puas hati dengan pelajar. Kerja dia nak sebelahkan pelajar yang ada keluarga kaya. Yang keluarga biasa-biasa ni tak dilayan. Bercakap pun kurang ajar nak mampus. Tambah pulak kalau keluarga yang miskin. Tak dilayan terus. 

Sebenarnya perangai ni perangai beberapa orang guru yang aku kenal yang berperangai macam ni. Apa dia ingat keluarga biasa dan susah tu tak ada hati. Tak ada perasaan? Boleh buat report tak pasal guru-guru yang macam ni? Ada pangkat, ada jawatan tinggi, tapi kurang ajar sangat-sangat. Denga ibu bapa pelajar pun kurang ajar. Ingat kami ni pergi sekolah nak bakar sekolah ke nak cakap kurang ajar dengan kami macam tu? Lain la kalau aku bawak geng masuk sekolah bakar sekolah. Itu boleh lah nak buat garang-garang dengan aku. 

Guru-guru yang macam ni la yang buat aku kesian kat guru-guru lain. Disebabkan sebilangan kecil, yang lain pun terkena sekali. Kalau dah perangai busuk macam tu, aku tak tahu macam mana dia naik pangkat boleh dapat jawatan tinggi. Kau layak ke dapat pangkat tu? Cikgu-cikgu aku, even kami buat perangai, tak ada yang marah kami pun. Tapi kau kau kau ni, kami tak buat apa pun kau boleh marah-marah dan buat kurang ajar macam tu? Dekat mak bapak mak bapak pelajar pulak tu? Kau ingat kau besar sangat?

Tapi lain pulak kau layan bila mak bapak pelajar tu Menteri. Orang kaya. Baik sungguh. Semut pun kau tak berani nak pijak. Kalau boleh kau nak duduk bawah tapak kaki diorang tu. Jadi pelapik kaki pun kau sanggup. Macam tu kau panggil diri kau cikgu? 

Haih. Ini geram yang melampau. Aku simpan je. Tapi tunggula satu hari. Aku akan ambil tindakan dekat guru-guru yang macam ni. Kalau tak, apa guna kementerian kan kalau tak boleh ambil tindakan dekat guru-guru salah laku ni. Kalau pelajar diorang boleh ambil tindakan, guru pun mesti boleh jugak kan? Tunggu je la. 


Friday, September 14, 2012

Pendengar dan penasihat.

Assalamualaikum semua :))

Pernah tak korang rasa annoying gila teramat sangat bila korang tengah bercerita meluahkan masalah, ada satu hamba Allah ni duk sibuk bagi nasihat? Pernah tak rasa macam tu?

Aku pernah. Kalau tak pernah tak ada la aku nak cerita kan? :P. Situasi macam ni selalu terjadi dekat aku. Kadang-kadang kita perlukan seseorang untuk mendengar masalah kita kan? Antara orang-orang yang akan dengar masalah tu mestila yang rapat dengan kita kan? Takkan nak cerita dekat alien pulak kan? Orang yang kita tak kenal selalunya kita tak cerita masalah ye dak. Jadi haruslah yang rapat dengan kita adalah seorang kawan, sahabat, tak kisah la laki ke perempuan ke. Yang selalunya mestila kawan kita kan. 

Aku pernah ada pengalaman di mana aku rasa sangat-sangat geram dengan kawan aku ni. Okey. Bukan nak cakap benda buruk. Ini cuma dari pandangan mata kepala otak aku je. Aku bercerita dekat dia. Ye lah. Aku perlukan seseorang untuk mendengar. Untuk mendengar. Kemudian, dengan tak dengar cerita aku sehabisnya, beliau boleh tetiba menyampuk dan memberi nasihat dekat aku. Dan nasihat-nasihat itu tak relevan langsung dengan masalah yang aku tengah cerita dekat dia. Ha, ini kes dengar cerita tak habis kemudian pandai-pandai bagi nasihat. 

Hah. Aku sumpah lemas dengan orang yang macam ni. Bagi aku sepatutnya sebagai seorang kawan, kita kena dengar dulu masalah kawan kita tu. Jadi pendengar yang baik, bukan setakat pendengar. Bukannya salah pun kalau nak bagi nasihat atau pendapat. Tapi kena tengok keadaan la. Tengok keadaan orang yang meluahkan masalah tu macam mana. Kalau dia dah berhenti bercakap, kita sebagai kawan dan pendengar kena la tanya dulu. Contoh macam ni. 

"Boleh tak kalau aku nak bagi pendapat sikit?"

ataupun

"Kau nak dengar pendapat aku tak?"

Whatever la asalkan sebelum korang bagi nasihat tu, ada mukadimah dia. Tak adalah tetiba main hentam je. Bukan semua orang nak dengar nasihat kita. Kalau macam aku ni, aku akan minta kalau nak nasihat. Kalau aku tak minta, jangan bagi. Aku memang akan buat tak tahu je. Bagi aku mukadimah ni kena ada sebab menunjukkan macam kita respect kawan kita tu. Kita dengar, kita tanya, dan bagi nasihat. Ikut keadaan. 

Comel budak-budak ni kan Hihi. 

Memang sesetengah akan fikir, itukan kawan kita, kenapa nak kena ada mukadimah la, itu la, ini la. Tapi bagi aku itu penting. Itu menunjukkan yang kita ambil berat pasal kawan kita tu. Ini cuma pandangan aku je la. 

Nak bagi nasihat atau pendapat kena bergantung pada situasi. Kalau perlu sila bagi. Kalau tak perlu jangan bagi. Mendengar itu je pun sudah cukup untuk buat kawan kita tenang. Sebab dia ada kawan yang boleh diharapkan. Menjadi pendengar yang baik tak semestinya harus menjadi penasihat yang baik. Kena hati-hati jugak bagi nasihat ni. Kalau tersalah bagi nasihat, dan kawan kita ikut, dan jadi sesuatu yang tak dijangka, yang teruk, kita jugak yang rasa bersalah nanti. Kan? 

Itu aje lah. Buat kawan-kawan aku yang aku selalu cerita problem aku tu, aku mintak maaf kalau terasa. Bila aku buat tak tahu dengan nasihat korang, aku minta maaf ye. :)). Ini pandangan mata kepala otak aku je. :))

Rindu kamu :))


........................................................................................................

p/s : Imissyou :P