Followers

Friday, December 30, 2011

Happy time :))

Hai hai hai semua!! 

Happy. Tapi sebenarnya ada masalah. Mungkin dah selesai kot. Entahlah. 

Ni nak story. Beberapa minggu kebelakangan ni, aku duk melayan Korea, KPOP, and segala yang berkaitan dengan artis dari negara tu lah. Bulan ni aku melayan rancangan realiti Korea, "We Got Married". Kalau yang minat Korean artist mesti tahu apa yang aku cakap. 

Tapi, yang aku layan yang tahun lepas punya. Song Ga In and Jo Kwon, Yong Hwa and Seo Hyun, Victoria and Nichkun. Tahun 2011 yang latest tak tahu sape. Cerita ni memang bagi aku gelak sepanjang masa. Especially Ga In and Jo Kwon. Really nice to see them together in the show. 

Dan sebab cerita ni jugak aku kenal artis-artis Korea. Ha ha ha. Dari tak kenal langsung, aku dah kenal sikit demi sikit. Pelakon-pelakon yang aku tak kenal pun aku dah kenal. Dah macam addicted pulak to them. Serius suka dengan diorang.

Actually lagu-lagu diorang pun best. Macam Yong Hwa. Lagu dia best. Layan la. Suara dia pun sedap. 

Okeyh, dalam banyak banyak band kat sana, aku suka CN Blue and 2AM. Syok. Satu rock satu ballad. Layan je. 

He he he. 

....................................................................

: Miss you :)) Love you :))

Thursday, December 29, 2011

Nasib aku baik :))

Kelmarin, hampir-hampir nak kena langgar. Dua kali pulak tu. Aish. Sabar je la. Nak kata aku berangan tak jugak. Nak kata orang-orang tuh tak pandai bawak kereta, tipu pulak. Tapi serius rasa macam nak tercabut jantung. Sebab sipi-sipi je. Kalau aku tak elak sikit, confirm masuk paper pagi ni. Sebab kereta tu laju gila pecut nak pi mana pun tak tau. Padahal depan lampu merah kot.

Huh. Nasib aku selamat.

Kemudian, dengan lori. Aku selalu ada masalah dengan lori kan? Tak habis-habis dengan lori puaka. Semalam dengan lori panjang. Sikit lagi nak masuk bawah lori tu. Elok aku angkat kepala, aku duduk betul-betul kat depan tayar lori. Kat tengah-tengah tu. Kalau senget sikit kepala, dah boleh terlanggar badan dia. Adoi. 

Kecut perut aku. Jantung ni dub dab dub dab. Haish. Tapi, nasib baik aku sempat mengelak. Sabar je lah.

Tapi entahlah siapa salah siapa tak salah. Mungkin aku lalai kot. Aku tak nak mati lagi. Banyak lagi belum aku buat.

Ya Allah, panjangkanlah umur hamba-Mu ini. Amin. :))

.....................................................................

: Berhati-hati di mana jua. :))

Monday, December 26, 2011

Forgive Me :))

Sepatutnya perbualan berakhir dengan bahagia. But I have ruined all the happiness.

I am so SORRY.

Mentioning another boy's name to see whether you are jealous or not, such a big mistake. What the hell I am doing.

Sorry for everything. 

Saya tahu awak marah. :))

Bodohkan? Buat sesuatu konon nak tengok sejauh mana tahap cemburu, but I think I've gone too far. 

One thing I hope from you. Jangan cakap awak tak kisah. Bila awak cakap macam tu, saya rasa awak memang tak kisahkan saya langsung. 

Tapi, bila fikir awak marah, awak cemburu, saya happy. 

Kali ni saya melampau sikit. Huuu. BUT, PLEASE FORGIVE ME :))

......................................................

: Aishiteru :))

Sunday, December 25, 2011

She's nice :))

Aku banyak kawan, tapi kawan biasa. 

Kawan baik? Ha ha ha. Aku tak ada ramai kawan baik. Cuma beberapa orang. Yang aku berkongsi masalah sebenar-benarnya cuma empat orang. They just give me a lot of advice. Ha ha ha. Termasuk En BF. One of my besties. More than besties. 

Dan sekarang, dah ada satu lagi kawan baik. Baru kenal tahun ni. Tak pernah jumpa, tapi I know dia baik. She's  nice. Very very nice. Alhamdulillah. Syukur. Dapat seorang lagi kawan baru, yang aku dah anggap dia kawan baik aku. InsyaAllah, satu masa nanti akan berjumpa. Bila, di mana, entah lah. Masa akan tentukan. :))

Aku harap dia tetap akan jadi kawan aku sampai bila-bila. :))

Nice to know you dear. :)) Love always. 

...............................................................

: Abang, nanti kita jumpa kawan baru sayang yer?? :)) hehe. 

Friday, December 23, 2011

Bila tahu diri distalker :))

Terasa macam retis pulak. Ha ha ha.

Serius. Terkejut bila tahu ada yang ambil tahu pasal diri kita dalam senyap. Wujud lagi aku dalam dunia dia? Ingatkan dah hilang dah aku dalam hidup dia. 

Mungkin dia nak tahu perkembangan diri aku. Melihat kebahagiaan diri aku yang sememangnya sangat bahagia ni. Tak apa. Sukahati la. Nak baca, baca. Nak ambil tahu, ambil tahu. Aku tak kisah. 

Alhamdulillah lah kalau masih ingat aku ni. Even macam-macam dah berlaku. Even macam-macam masalah. 

Ha ha ha. Mesti ada yang terasa bila aku tulis macam ni. Sukahati kau lah nak terasa ke apa. Cuma tak sangka masih amek tahu pasal aku. 

Terharu?

Tak langsung. Ha ha ha.

............................................................

: To my sweethoneybunny, kite dah dua hari tak bercakap ni. :)) Miss you :))

Sunday, December 18, 2011

Atilia & Me :))

Nak gelak besar besar besar sangat. Tapi, sangat berterima kasih dengan En BF. Thanks yer makes me happy malam ni. :)) Thanks a lot for being such a beautiful, sweet and handsome guy for me. :))

Okey okey. Benda yang buat aku nak tergelak sangat tu, is when En BF cakap muka aku macam Atilia. Mula-mula macam duk berfikir, eyh, ye ke? Then, bila tanya kt En BF, beliau cakap sama dekat mata. Eyh?? Ye ke??

Do we look alike?? 

Meh kite tengok. Sama tak. Hikhikhik. 


Ada sama ke? (ohh, maaf satu muka besar, satu muka kecit)

Ha ha ha. Muka artis tu sikit punya cun, nak sama pulak dengan aku yang memang banyakkkkk cun ni. 

Entah lah. Mungkin En BF ni sangat rindu saya, so bila En BF tengok Atilia ni, dia nampak muka aku dah. Kan? Logic kalau macam tu kan? He he he. Dah dua kali dia cakap macam ni. Tapi, bila tengok Atilia je En BF cakap nampak sama. 

Bila tengok Siti Nur Haliza, tak da sama eyh En Huzair? Hikhikhik. :p

.....................................................................

: Lagi artis mana muka macam guwe?? ha ha ha 

People never stop asking & talking :p

When you're single, people ask about a partner.

When you have a fiance, they ask about a wedding.
When you get married, they ask when will you have a baby?
When you have 1 child, they ask when is the little brother or sister coming?
When you have another one they ask, why are you having all these children? When you get...... divorced, they ask why?
If you move on, they ask why so quickly?
People will NEVER STOP ASKING & TALKING...
IF YOU'RE PROUD OF WHO YOU ARE &
YOU DON'T CARE ABOUT WHAT PEOPLE THINK ABOUT YOU


Copied this from a friend. Her status on FB. Dan rasanya dah banyak kali baca, but hari ni terasa nak komen pasal ayat-ayat kat atas ni.

Sesetengah orang akan cakap orang yang suka bertanya macam ni penyibuk. Kalau macam tu, aku ni penyibuk lah ye :)) Yes, I am. Sebab I do love asking people these questions. I just wanna know. Itu aje. But, pertanyaan tu kalau tak nak jawab, setakat senyum will be okay for me. 

Lagipun, lumrah kalau seorang yang bernama manusia bertanya. itu bermaksud, seseorang tu alert dengan diri anda. Bukan senang tau tetiba pergi dekat someone tuh and tanya terus semua soalan ni. Semua soalan ni timbul pun mesti lepas berborak pasal benda-benda lain dulu kan??

Kalau rasa rasa taknak ditanya tuh, sila duduk di rumah diam diam tak payah keluar, so tak ada lah orang yang nak tanya lagi. 

....................................................................

: Just need you :))

Saturday, December 17, 2011

Pi la tengok Mission Impossible. BEST :))

Assalamualaikum. 

Hai semua. Ho ho ho. Okeyh, titeww nak sakap niewh tadi titteww tengok citewww beshhhhh. Ha ha ha. Nak penampar aku ker? Sila jangan. 

Mai nak cerita satu cerita. Hari ni, pergi CS, konon nak menonton Ombak Rindu yang kata best gila kalahkan Lagenda Budak Setan tuh kan? Bila kat CS tu almaklumlah kan, ada beberapa movie aje tayang. Sebab situ wayang ada tiga buah aje okayh. So, dah semangat dah ni nak beli tiket Ombak, sekali tengok pukul 12.00 pm. Ombak start pukul 12.00 pm tuh pulak. Adeh.

So, kita kasi cancel, kita masuk Mission Impossible. Tu pun hampir-hampir start. 12.05 pm. Nampak macam best iklan lam TV kan, tu yang tak boleh tengok Ombak, tengok Mission Impossible ni. 

Tapi serius aku cakap, cerita mereka mereka ni memang tak bosan langsung. Memang best. Action movie memang kegemaran aku. Tu yang aku tak teragak-agak nak tengok cerita ni. 

Tetiba dah nak habis tu ada hero Hindustan. Ha ha ha. Kalau yang dah tengok mesti tau. Kalau yang belum tengok lagi, lekas pi tengok. Ha ha ha. Bukan suruh tengok pelakon Hindustan tuh, suruh tengok cerita tu sebab best sangat. 4 bintang. Dari aku. :))


Friday, December 16, 2011

Aku hutang dengan PTPTN je lah woi...

Aku hidup ni tak pernah mintak duit orang pun. Aku hidup ni tak pernah mintak budi baik orang tolong beli ikan, beras, minyak apa semua. Aku hidup ni dengan mak ayah aku tak ada berhutang dengan orang pun.

Hutang aku dengan PTPTN je. Tak ada dengan manusia-manusia kat dunia ni. Tambah tambah aku tak ada hutang dengan makhluk-makhluk yang kat kampung sana yang tak tahu kebenaran yang sesuka hati buat cerita pasal keluarga aku, pasal mak ayah aku. 

Aku tak nak nak melatah pasal benda yang tak betul mana ni. Kalau betul aku buat salah, tegur depan-depan. Itu prinsip keluarga aku, aku rasa. Setiap dari ahli keluarga aku, semua ada prinsip yang macam ni. Kalau nak tegur, buat cara baik. Aku pun akan dengar dengan baik, terima dengan baik. Ini tak, tegur belakang belakang, cakap belakang belakang, tabur satu dunia kemudian of course la cerita lain sampai dekat aku. 

Kemudian bila ada salah cakap sikit, mula nak menuduh bukan- bukan. 

Entah. Aku hidup di dunia ni pun atas nama hamba pada Yang Esa. Benci dah dengar orang-orang bercakap. 

And satu lagi. Ada ke manusia yang hidup di Malaysia ni cakap pelajaran aku low class punya. Hoit. Sejak bila pulak la pelajaran ada highclass lowclass. Sejak bila? Sejak zaman nabi-nabi dulu pun tak ada tau. Pandai-pandai je nak letak hukum. Menyampah sungguh. 

.................................................................................

: I wanna meet you badly :))

Thursday, December 15, 2011

ForTeen :))

Semua semua. Good morning buddies. :))

Ceh, over pulak pagi-pagi ni. 

Ha, korang semua mesti pernah dengar kumpulan FORTEEN kan? Yang tengah hangat dekat Malaysia sekarang ni. Yang KRU punya anak-anak buah tu. Tau kan? Their famous song is 'Berdua Bersatu'.

Tahu kan?

Heeee, actually aku selalu dengar aje nama diorang dan tak rasa interested nak tau siapa mereka-mereka ni. Ha ha ha. Tadi tengok video clip diorang, and I was like 'eyh, kenapa video clip ni macam tak gempak pun?'. Tapi tapi tapi dah tersuka one of the members. Maybe sebab dia kecik kecik comel je. Jom tengok gambar aku curi dari En Google. 

 ehsan En Google :))
okey serius muka macam korean :))

Patutlah remaja perempuan  kat Malaysia ni gila suka kat dia. Muka ala ala Korean gitu. Mix ke apa ke entah lah pulak. Nasib baik muka comel comel comel macam ni suara sedap jugak.

Tapi kan, kalau kumpulan FORTEEN ni imej diorang lari sikit dari KRU tak boleh eyh? Nampak sangat persamaan diorang. Dari gaya pun sama. Dah macam tengok KRU version muda balik lah pulak. :))

Anyway, best of luck for you guys. 


...............................................................

: Sebulan dah berlalu :))

Tuesday, December 13, 2011

Nak buat blog cerita pasal mimpi-mimpi :))

Terasa nak buat satu blog untuk ceritakan mimpi mimpi mimpi aku dan En BF dan sesiapa yang duk share mimpi mimpi dengan aku. Ha ha ha. 

Tahu kenapa?

Sebab mimpi aku sekarang ni banyak yang best best best boleh buat novel ha. Tinggal intro dengan ending je yang nak kena reka sikit. Tapi, kalau dicantum cantum cantum mimpi semua tu, boleh dapat cerita best kot. Ha ha ha.

Owh. Sebelum tu, nak cerita dulu pasal mimpi En BF kelmarin-kelmarin dulu ni.

Pagi pagi dah dapat mesej dari En BF. En BF takkan call sebab tak nak kacau aku tidur. Hihihi. Padahal, En BF tu memang tak suka call pagi pagi pun.

: Sayang, Abang mimpi akad nikah.

: Perempuan tu sayang ke?

: Ha la. Sape lagi. Tapi memang real la akad nikah. Abang sebut akad tu.

: Ha? Okeyh, kalau macam tu, cuba sebut sekarang. :))

: Hish, tak ingat lah macam mana sebut.

Ceh, tadi beriya tau cakap dah sebut akad semua, pastu bila suruh sebut balik, tergagap-gagap menjawab. Geram betoi.

...............................................................

: Mimpi kalau jadi kenyataan best juga, tapi tanggungjawab amatlah besar. Ye dak?

Monday, December 12, 2011

POREH & MELACUK

Baru baru ni balik kampung di Perak.

.

Aku ni even asal beranak semua kat Perak, tapi harap maklumj aku tak tahu dialek Perak. Perak pure orang kata. Sebab aku ni Perak sebelah Hulu Perak, so bahasanya dah macam Kelantan sikit, Siam sikit, tambah-tambah duduk kat sempadan.

Masa hari balik kampung hari tu, adalah sebuah trak bawak renjer hutan. Then mak aku sebut, POREH. Ha? Tercengang jugak aku. Dalam hati duk tanya-tanya POREH tu apa. Kemudian mak aku cakap lama tak dengar orang sebut perkataan tu.

Ini semua hasil dari sebutan orang-orang tua dulu dulu dulu.

PO = POLIS

REH = FOREST

Bila dibahasamelayukan jadilah POREH. :))

Kemudian, balik rumah makngah pulak, ada lah buah betik muda tak muda sangat. Memang aku suka la, boleh buat cicah-cicah air garam. Dah macam orang mengidam pulak kan?

Lepas tu, ada seorang pakcik, sedara aku jugak, aku panggil paksu, duk kecoh-kecoh tanya bila air garam belacan tu nak siap.

: Weyh, dah siap belum. Nak melacuk ni.

Ha?? Kening aku kerut-kerut dah. Then aku tengok mak aku, mak aku cakap MELACUK (macam ni lah kot ejaan dia) tu adalah mencicah. Adoi lah. Bahasa negeri mana lah ni.

Mungkin campuran-campuran bahasa yang buat perkataan-perkataan macam ni timbul.

Lawak pulak bila menyebut perkataan-perkataan yang tak ada dalam kamus dewan bahasa pustaka ni. :))

..........................................................................

: En BF selalu sebut perkataan DAMUS. Sampai sekarang still tak faham maksud sebenar perkataan tu :))

Sunday, December 11, 2011

Makan hati sedap tak? Huh

Malam ni tetiba nak makan maggi berulam hati limpa paru-paru. 

Serius geram. Sakit hati pun ye jugak. Simptom-simptom datang bulan. Tapi ada jugak yang kadang-kadang tuh tak faham. Aku datang bulan orang lain pulak terlebih moody, terlebih marah. Aish. Sabar aje lah.

Mujur aku yang sekarang dah agak pandai bersabar. Kalau tidak boleh pecah rumah aku kerjakan. 

Nak mengamuk dekat siapa ni? Ada yang sudi bagi telinga tak?

............................................................................

: Kejam. Serius kejam. 

Saturday, December 10, 2011

Before or after?

Hm.

My mom cakap if nak bertunang time study or what, bertunang lah.

Tapi kahwin, kena lepas study. 

Haih, tak tahu lah nak fikir macam mana. 

Before and after. 
..................................................................

: Tak sabar nak tunggu lagi lima bulan :))

Wednesday, December 7, 2011

Ya Allah...

Sejak dapat berita yang tidak menyenangkan hati pagi tadi, lemah sungguh rasa nak bekerja. Walaupun aku tak buat sebarang kerja sebenarnya. Nak duduk di ofis ni dalam waktu yang lama, buat aku tertekan.

Musibah yang menimpa saudara ku, saudara rapatku, buat aku jadi tak senang duduk, tak senang hati. Rasa nak balik sekarang jugak.

Ya Allah.

Kuatkan lah hati dia Ya Allah.
Hanya pertolongan dari-MU yang mampu hambaMU ini meminta.
Tabahkan hatinya.
Sabarkan hatinya dengan apa yang telah terjadi.

Ini dugaan yang maha berat Ya Allah.
Bantulah dia, bantulah kami agar dapat mengharungi ujian-MU.

................................................................

: amat memerlukan doa semua pihak.

Tuesday, December 6, 2011

Tersenyum :))

Owh, tajuk tak ada kena mengena dengan entry. Cuma tersenyum mengingat masa lampau.

Dalam sedar tak sedar, hubungan yang dibina sudah melebihi setengah tahun. Sudah menjangkau 8 bulan. 8 bulan dalam dunia percintaan (hu, segannya saya), dan kalau mengikut usia perkenalan sudah hampir 8 tahun.

7 tahun yang pertama, terlalu leka dengan dunia sampaikan tidak sedar orang yang aku suka, sayang, masih ada di depan mata, masih berhubung sekali sekala, lelaki yang kuanggap hanya sebagai abang.

Dalam masa 7 tahun, memori-memori aku dengan dia, sikit sangat. Perkenalan yang bermula dengan game Scrabble (pernah aku tulis dulu), kemudian dengan sendirinya terjalin ikatan persahabatan, yang tak pernah langsung aku fikirkan. Sungguh. Aku memang malu dengan dia. Hanya kiriman salam yang selalu aku titipkan untuknya setiap kali ada latihan koir. Ha ha ha. Kawan yang menjadi pengantara. Malu. Berjumpa berdepan?

Lagi malu. Senyum aje. Lagipun aku memang suka dengan senyuman dia, sebab mata dia akan jadi kecik sikit, dan ada garis di bawah mata yang macam misai kucing. Ha ha ha. Comel. Wajah itu aku bawa setiap saat, minit, jam, hari, bulan, tahun. Kisah perkenalanku, aku ingat setiap hari. Walaupun, aku bercinta dengan orang lain, tetapi namanya tidak pernah tidak aku sebut setiap kali aku berjumpa dengan kawan dia. Sampaikan masa tu kawan dia dah rimas sebab selalu menyebut nama dia.

Ha ha ha. Maaf, nama dia tidak akan pernah aku lupa. Ahmad Huzair bin Awang Dollah.

.

Khas buat Abang.

Abang,

Abang selalu pesan, jadi lah yang terbaik.
Yang terbaik untuk abang.
Yang terbaik supaya abang pun cuba untuk jadi yang terbaik.

InsyaAllah, sayang cuba.

Abang selalu jugak cakap, bila kita dapat jumpa macam orang lain.
Sumpah, sayang tiada jawapan tepat untuk itu.
Bila ditanya bila, pasti kita akan terdiam.
Berfikir.
Tapi, jawapan tak ada.

Jangan risau. InsyaAllah, jika diizinkan kita tetap akan berjumpa.

Dan belakangan ni, abang selalu bertanya.
Bila nak nikah ni??

Ha ha ha. Soalan yang satu ni, hanya ada pada abang jawapannya.
Sebab tu sayang diam banyak, dan jawab tak tahu.

InsyaAllah, berdoalah supaya ada jodoh kita.
Ini doa sayang hari-hari tau.
Harapan, doa dimakbulkan.
AMIN.

Moga-moga sayalah tulang rusuk abang, yang akan sentiasa menyokong abang, yang akan sentiasa menyejukkan hati abang, yang sentiasa menjadi kesayangan abang. :))

............................................................

: Soal kahwin nikah tu, abang cari duit cukup-cukup lebih dulu yer? hehehe. Will wait for you.



Tak tunang, tak apa kan??

Okeyh, sambung pasal semalam.

Semalam berhenti kat mana? Pasal tunang kan?

Tak tunang tak apa kan?

Sebab bila fikir balik, kalau dah memang kenal lama tu buat apa lagi nak bertunang. Tunang tu untuk sesi berkenalan kan? Aku rasa aku dah pernah tulis pasal ni before.

Hm, lagi satu, pembaziran kot. Ha la. Cuba tengok majlis tunang orang-orang sekarang. Ya Allah, dia punya grand macam majlis menikah. Siap pakai baju bersongket bagai. Lepas tu nanti, nak kenduri nikah kahwin semua, nak keluar duit lagi. Haih. Buang duit aku. Ha ha ha.

Hari tu pun ada baca dalam facebook. If teruna melamar si dara, dan si dara terima untuk berkahwin, secara tak langsung nya, mereka telah pun bertunang. Bezanya, pertunangan itu tidak diketahui oleh mana-mana pihak kecuali teruna dara tadi.

Banyak tau kes macam ni. Macam aku pun terlibat sekali je. Pening dah. Nak kena bertanya yang pakar nih. Keliru macam ni bahaya ni. :p

.

Sebenarnya tengah lapar ni. Petang ni nak balik awal.

Ha, lagi satu, takziah untuk keluarga TokLang aku kerana kehilangan seseorang yang aku kenali sebagai TokPah. Moga beliau dicucuri rahmat oleh-Nya. Amin.

..........................................................

: Hoit cik abang. Bila awak nak balik ni?

Monday, December 5, 2011

Cukup tak ??

Hari ini, first day aku masuk kerja. Eyh, aku ada tak cakap aku carik kerja lain after praktikal hari tu?

Entah. Lupa pula cakap ke tak. Sendiri punya tulis pun tak ingat eyh? He he he.

First day masuk office ni, aku tak ada kawan pun. I mean kawan office. Yang ada beberapa orang lelaki. Yang lelaki-lelaki tu pulak kat bilik lain. Toilet pun dalam bilik lelaki-lelaki tu. Tadi, nak terkucil sangat sangat sangat dah, tapi tahan je lah. Sampai lah diorang keluar tadi. Adoi, punya lah seksa tau tak. Kenapa lah tak ada buat toilet kat bilik perempuan ni. Berejam tunggu, untuk kucil aje.

Bosan jugak kerja sorang-sorang kat sini, tapi tak apa, dari tekanan yang melampau, baik kerja sini aje.

.

Tadik duk membelek message dari En BF. Then terjumpa satu mesej ni,

: Kalau RM 15,000, cukup tak buat kahwin?

Ini En BF punya mesej. En BF memang suka buat aku terkejut bagai. Tetiba lagi dia tanya soalan macam ni. En BF memang suka tanya soalan tetiba aje, sampai aku kadang-kadang pening nak menjawab.

Memang lah kadang-kadang kami bercakap soal kahwin, soal masa depan, soal lain-lain selepas kahwin, but, bila ditanya soalan yang macam ni, aku tak tahu nak jawab macam mana. Then aku cakap,

: Cukup. Majlis nikah kecik-kecik je cukuplah tu.

Ye la. Bagi pandangan aku cukuplah tu RM 15,000 kalau nak menikah. Bukan nak buat besar-besar pun kan? Yang penting akad nikah tu ye dak? Pastu aku tanya pulak,

: Kenapa? Nak menikah dah ke? Bila agaknya tu?

: Eyh, belum tahu lagi. :))

Hurm, belum tahu lagi, tapi tanya mengejut macam tu macam nak ajak nikah bulan depan je. Aku pulak yang gabra ha. Satgi terlebih fikir kang, malu pulak kat dia. Ha ha ha. Suka taw bagi aku ni terkejut.

Tapi ada jugak En BF sebut pasal tunang tunang tunang ni dulu dulu dulu. Cuma tak sekerap dia sebut nikah. Bagi aku tak bertunang pun tak apa. Lebih jimat kot.

Tunang tak wajib kan??

..........................................................

: nati update lagi.. dh nk kena balik ni :p

Friday, December 2, 2011

Abang akan sentiasa ada :))

Tadi pergi hospital. Gila letih hari ni kena drive the whole day. Sakitnya bila tengok sepupu aku. Bersalin bedah. Haih, tengok perut dia, kat tempat belah tu just letak gam je untuk tangkupkan kulit. Huh ngeri. Mula lah aku fikir yang bukan-bukan. 

: Sayang, buat apa?

: Tengok orang lepas bersalin. Huu, dengar dia cerita, sakitnya rasa perut. Takut tengok dia kelmarin. Tak boleh bangun. Macam dah nazak gila. Tapi hubby dia selalu ada dekat dia. Untungla.

: He he. Risau takut abang tak ada kat sayang eyh?

: A ah. Risau. nanti siapa nak layan sayang? Nak harapkan mak-mak, kesian la pulak. Kena harap abang je lah. 

: He he. InsyaAllah, abang akan sentiasa ada di saat-saat sukar sayang. 

Bila ini ayat En BF dekat aku, aku jadi macam teruja. Gila sangat teruja, terharu semua. Harap-harap ini bukan janji kosong. Harap-harap jodoh aku benar dengan dia. 

: I love you. :))





Thursday, December 1, 2011

The mother :))

Bosan pulak bila kena duduk rumah dari pagi sampai ke malam. Adeh. Dan jadi maid untuk budak-budak ni. Hadoih, letih la. Dah kemas sini, sana sepah, dah kemas sana, sana sepah. Adoih. 

And I am always thinking how the mothers in this world can be so strong, can be so tough, can be so patience, can be so nice, so kind, so sweet and so segalanya lah untuk the children. Can you imagine??

Being a mother, kena bangun pagi awal-awal sebelum suami bangun, sebelum anak-anak bangun. 

Being a mother, kena siapkan anak anak anak ke sekolah. Siapkan anak untuk hantar ke baby sitter. Memang ada the father, but the father sendiri pun mesti kadang-kadang kelam kabut untuk siapkan diri sendiri. Itu yang the mother kena bangun lebih awal dari semua orang. 

Semua pun mesti akan cari mak. Apa-apa hal sekalipun, mesti akan cari mak dulu. And anak-anak ni pulak bukan semua akan dengar kata kan? Mesti akan ada yang memberontak senyap-senyap. Macam mana ye seorang ibu boleh handle anak-anak dia kan?

Bila aku praktikal dulu, pagi-pagi mak aku masak untuk aku. Aku mula macam tak terfikir tau, tapi bila saja duk ingat-ingat balik, aku duk imagine jugak, macam mana kalau anak aku macam aku jugak. So, aku kena bangun awl pagi pagi pagi, masak bagi anak bawak bekal, bagi suami bawak bekal. Adeh, sempat ker?

If aku bekerja, macam mana pulak keadaannya? 

To be a mother, to be a wife, I know, I need to be tough, mentally and physically. Adeh, tak dapat bayangkan kalau dapat anak yang lasak.

Dah lah aku ni tak berapa gemar dengan budak-budak yang umur 3 tahun-6 tahun. Kenakalan yang sangat terserlah akan masa tu lah. So, respect to every mother in the world yang mampu menjaga each of their kids. 

And, aku jugak sangat garang. Even mak sangat garang, ayah pun garang, tapi tak ada lah bila aku pecahkan pinggan mangkuk mak aku bertempik kat aku. Mak aku senyum je gelak gelak gelak. Ayah buat tak tahu je. Ayah selalu macam tuh. 

But, bila adik aku pecahkan gelas or something, aku mesti marah dia. Tak faham betul lah kenapa. 

Ha ha ha ha ha ha. 

Sebab tu aku cakap mother ini sangat penyabar orangnya.

........................................................

: Hey, shayam, balik lah duduk sini. :))

Wednesday, November 30, 2011

Hoyeah !!! Syoknya....

Syoknya bila dah habis praktikal. Rasa macam hilang semua masalah. Suruh kerja pun jadi masalah kat aku eyh? Ha ha ha. Bukan sebab kerja, tapi sebab tak tahan dengan officemate. Haih. Tak usah nak cerita pasal diorang lah yer. Malas. 

Tapi tapi tapi memang rasa nak lompat lompat tinggi-tinggi ni. Syok tau habis praktikal.

Ha la. Time praktikal, tak dilayan as a staff. Tu yang tak best. 

............................................................

: Miss you :))

Friday, November 25, 2011

Acu nikah malam ni :))

Terkejut den tadi. Lori terbalik. Lori yang bawak kontena kat belakang tu. Elok ja terbalik. Terbaring kat tepi jalan. Tadi on the way balik rumah kebetulan lalu jalan tu. Aku rasa lori tu mesti terover senget, tu yang boleh terbalik. Sebab situ memang corner tajam punya. Confirm kalau orang yang jarang lalu situ, mesti tak tau sangat jalan tu dia punya corner tu bentuk L punya. Memang kena hati-hati sangat especially malam-malam. Sangat bahaya. 

Harap-harap pemandunya tak ada kecederaan serius, dan harap-harap tak ada penumpang selain pemandu tu je. Kalau ada penumpang mungkin penumpang tu teruk lah sebab terbalik ke sebelah kiri. 

.

Actually malam ni ada akad nikah Acu aku. Makcik aku yang bongsu sekali. Tapi, tak boleh nak balik hari ni, sebab esok pagi-pagi kena kerja half day. Huuuu. So, petang esok baru boleh balik. Sekarang tinggal berdua je dengan ayah, sebab mak dah balik dulu together with adik-adik. Huuuu. Sedih ni. Tak dapat tengok dia akad nikah. Esok pun entah pukul berapa sampai. Sebab esok balik naik motor je dengan ayah. Haih, sejam setengah jugak lah kalau naik motor balik sana. 

Yang tak best tak dapat nak gebang-gebang dengan kaum kerabat kat sana. Kenapa lah hari Sabtu kena kerja????

Kalau tak dah boleh balik kampung malam ni.

.

Selamat Pengantin Baru Acu. :)) Wish you happy always. With the pakcu. :))

.........................................................

: Love a lot :))

Wednesday, November 23, 2011

Abang, semoga bahagia selalu :))

18th November 2011. His birthday. My man born day. 

En BF dah genap 24 tahun. :)) 

Muda lagi kalau bagi lelaki kan? Masih boleh enjoy enjoy enjoy. 

Eyh, nak nyanyi dulu. Jom sama-sama.

Happy Birthday to you
Happy Birthday to you
Happy Birthday abang
Happy Birthday to you.

Heee. :))


Selamat hari lahir. Semoga murah rezeki. Semoga mendapat banyak kebaikan. Semoga sentiasa sihat di mana berada. Semoga sentiasa SAYANGkan saya, semoga sentiasa dirahmati, semoga sentiasa bahagia dengan saya, dengan keluarga. 


Dari seorang 'ADIK' yang comel lagi memahami. Ehem, akulah tu. :))

Dan lagi satu lupa nak cakap dari tadi. Semoga impian kita bersama akan tercapai. Amin. 

.

Aku ada bagi kad untuk En BF, before En BF naik kapal hari tu. Tapi bila tanya balik, boleh cakap tak bawak. Geram betul. En BF cakap dia tinggal dekat rumah. Haih, harap dia simpan kat tempat yang selamat la, kalau tak nanti hancur dimain oleh 'anak-anak' dia kat rumah sana. 

He he he. Tapi tapi tapi, setahu aku  En BF akan simpan, sebab dia cakap dia masih simpan lagi kad raya aku bagi 7 tahun dulu tu. So sweet of him. 

Eyh ada hadiah juga. Baju je lah dua helai. Sebab tak tahu nak beli apa. But, at first niat nak beli kan towel, and kat hujung towel tu, nak jahit tangan nama dia and aku, but tak ada pulak towel yang cantik dekat Central Square tu. Semua skema punya towel. Tak best langsung. Last-last beli baju je lah. 

Tu pun salah saiz tau tak. Geram betollah dengan budak lelaki yang aku ukur baju tu. Tinggi dah sama, yang tak sama lebar tu pulak. Haih, ini sebab ukur dari jauh je. Takkan nak ukur dekat-dekat pulak kan? Last-last salah saiz. 

Tapi satu je salah. Lagi satu tu, betul. Terer tak? Tak payah tengok orang pun boleh belikan size yang ngam-ngam kata En BF. Itu lah, awal-awal taknak beli ikut instinct sendiri, tu yang boleh salah mula-mula. And baju tu dah selamat dipakai oleh adik En BF. Jadinya En BF sehelai, adik dia sehelai. 

He he he. I love you tau. :)) 

..........................................................................

: Lambat post ni keluar ye? He he he. Sorry ye En BF. Love you. :))

Katak pun jadi rebutan. Haih :))

Sekarang ni balik rumah petang-petang, ayah mak adik terpacak depan komputer. Ingatkan buat apa bersorak bagai bergelak ketawa sakan. Kot lah tengok cerita lawak dekat youtube ke ape ke. Eyh, mak ayah aku mana tahu youtube tu apa. 


Satu petang tu, aku masuk rumah terus gi depan komputer. Nak tengok lah apa yang dibuat. Rupanya main game. Adeh. Gamat rumah ni. Macam nak runtuh hanya kerana game. My mom, my dad and my adik lawan sesama sendiri game tu. 

Nak tahu game apa? 


ZUMA. 

Padahal Zuma ni dah lama kan kan kan? Ini sebab kat rumah tak ada komputer so tak ada lah nak main game sampai macam tu punya mengadap bahagia tengok katak jelir lidah tuh. Dulu dulu dulu ni ada komputer but since my lil bro rosakkan komputer tu, terus tak ada. 

Ni pun komputer baru beli ha. Mak beli dekat siapa, I dont know sebab balik-balik kerja aje memang dah ada komputer dalam rumah ni. 

Ada satu malam, mak main game Zuma tu sampai pukul 2.30 pagi. Bila tanya, mak cakap dia geram tengok katak tu. Lepas tu esoknya sakit kepala demam terus. Haih. Zuma punya pasal. Aku pun tak faham kenapa boleh addicted sampai macam tu sekali. 


Tapi, seronok tengok semua berkumpul depan komputer hanya kerana Zuma tu. Gelakkan adik yang tak pandai nak main, gelakkan ayah yang lambat gerakkan cursor, gelakkan mak yang suka menyakat ayah main game. Ha ha ha. 

Ingatkan yang nak main lebih tu adik kecik tuh, rupanya silap. Ayah dengan mak yang over. Tak apa lah. Mainlah. Jangan lingkup komputer sudah lah. Ha ha ha. 

..............................................................

: Haih, rindu lah kat dia. :))

Tuesday, November 22, 2011

Kena bercinta ke if umur dah 12 tahun??

I have few girlfriends yang macam adik-adik lagi yang muda belia remaja setaun jagung lagi. Ha, aku rasa bukan few tapi ramai sebenarnya. 

Pelik tau dengan mereka-mereka ni. Bercinta bagai nak gila. Itu trend ke apa? Dont you know your exam is more important than your love? Your study. Lebih penting kan dari segalanya? Kenapa nak memeningkan kepala dengan cinta-cinta yang tak menjamin dapat straight A's SPM tu? Sungguh tak faham.

Okay, ada jugak yang bagi alasan kat aku, yang ini semua untuk semangat masa study. Come on guys. Dengan bercinta, confirm-confirm dapat straight A's ke? Aku bercakap dari pengalaman aku sendiri jugak. Memang ada cinta yang bagus tuh, tapi sangat-sangat sikit. Sangat-sangat sikit yang berjaya bercinta dari sekolah rendah sampai ke mati. Kenapa nak ambil risiko muda-muda macam ni. Besar risiko bercinta muda-muda belasan-belasan ni. Haih.


Lepas tu, lagi satu tak faham bila the parents buat tak tahu bagi kebenaran macam tu aje. Itu memang budaya ibubapa zaman sekarang ke? Anak umur 12 tahun dah ada boyfriend umur 17 tahun. Lepas tu buat in relationship kat facebook, which akan dilihat oleh semua umat manusia yang friend dengan kita. Umur 12 13 14 tahun dah pandai bercinta, dah pandai bersayang berabang berkanda berdinda berbagai-bagai lagi. 

For me sangat-sangat tak masuk akal okeyh?

Too young. If tanya aku, ini yang aku akan jawab. Too young to be in love, to know what is love between a man and a woman. They're just too young. 

Aku pernah buat kesilapan. Being in monkey love seawal usia 17 tahun, yang tak kekal pun. So, lepas tu aku rasa bodoh. Sebab tu aku ni tak pernah berjumpa dengan boyfriend cinta monyet tu semua. Bila aku rasa aku dah ready, baru aku jumpa. I was 20-year old bila start serius bercinta. 

20 tahun tu pun muda lagi sebenarnya, kan? Tapi consider okay, sebab you dah masuk universiti, you dah buat SPM you. You dah macam tahu apa yang you nak dalam hidup you. So, tak adalah macam gedik sangat. 


Sebut pasal monyet tadi kan, baru ingat masa pergi zoo dulu ada tengok monyet muda. Bila aku tengok monyet, baru aku tahu sebab apa budak muda yang bercinta orang panggil cinta monyet. Sebabnya, monyet yang kecik-kecik muda-muda lagi ni suka gedik-gedik melompat sana sini, so sama la tuh kan. Sama dengan orang yang gedik-gedik muda belia nak bercinta. 

You, SPM belum pass lagi dah sibuk cakap I love you until mati abang, cinta sayang pada abang selamanya, I cintakan you je, janji hidup mati sama-sama. Amboih. Gedik gatal merenyam sungguh. Kalau lelaki, lantak kau lah. Tak rugi sangat. Ini perempuan pun sama gedik. 

You masih hijau adik-adik. 12 13 14 15 tahun bukan masa bercinta.

Ha, kat Petronas, kat sebelah office aku kerja tu, selalu jadi port budak-budak balik sekolah lepak bercinta. Buruknya aku tengok. Haih, dunia aku ni ketinggalan sangat ke nak dibanding dengan dunia diorang tuh?

Ni nak tanya ni, kena bercinta ke if umur sudah 12 tahun?

Pernah sekali aku tanya seorang budak lelaki. Masa tu dia boyfriend kepada salah seorang sedara aku.

: Awak, awak sayang ke dekat Siti (bukan nama sebenar) ?

: Ye lah. Saya sayang Siti.

Bangga menjawab.

: Awak, awak rasa awak akan kekal ke dengan dia. Boleh ke janji dengan akak? Akak bukan apa, bukan nak halang sangat tapi ye lah, awak muda lagi, Siti pulak lagi lah muda. Boleh janji ke dengan akak, awak akan jaga dia?

: Errrr... heeee.

See, itu jawapan dia kat aku. Sampai sekarang pun tak ada jawapan. Last sekali aku tau, diorang dah putus dah pun. 

Hm. Letih dah. Nak rehat layan Cinta Elysa. Papai.


Sunday, November 20, 2011

Sabar ye awak :))

Mood En BF malam ni sangat tak baik. Haih, baru ingat nak mengacau hidup En BF malam ni, tapi since he is moody, batalkan aje lah niat tu. Tak pasal nanti aku sakit hati je. 

He was so busy since naik kapal dua minggu ni. Ada jugak En BF mengadu penat mengantuk semua but malam ni dah macam tak boleh tahan dah. Adoih. Baru dua minggu sayang awak duduk atas kapal tu. Macam mana nak buat sampai enam bulan ni??  :p

Tadi dapat mesej lepas marah. Ha ha ha. Rindu kot nak tengok muka En BF marah-marah tak puas hati. En Bf cakap, dia kerja melambak-lambak sampai nak tidur nak berehat pun tak sempat. And tidur dia cuma dari jam 12.30 malam sampai 6 pagi. 6 pagi tu dah kena terpacak kat tempat kerja. Memang gila. Kalau aku memang tak tahan nak kerja 12 hours non-stop. 

Lepas tu, En BF siap cakap macam dia sorang kerja yang melambak-lambak macam tuh. Macam orang lain tak kena kerja macam dia kerja. 

Macam mana nak pujuk dia ni? 

As his girl, dah tentu-tentu aku risau bila dia tak cukup tidur, tak cukup rehat. Even dia boleh tahan, tapi kalau hari-hari macam tu, haih, makin kurus la jawabnya. 

Tapi, bagi aku bila orang atas En BF bagi En BF kerja yang banyak, means En BF boleh buat kerja. Diorang puas hati dengan kerja En BF. Diorang nak latih dia sebab dia pun masih baru lagi. Aku pujuk dia macam ni jugak lah. Risau kalau En BF tak tahan daulat, tak pasal  mintak balik rumah nanti. 

Dah la En BF memang suka kerja kat laut, tak nak je kerja yang overload ni buat En BF patah semangat. Just harap En BF tak fikir yang negatif bila diorang bagi dia kerja yang banyak. 

.

Sabar ye. Ada kebaikan di sebalik semua tu. Awak hebat. Itu yang saya tahu. Awak tak mudah mengalah kan? I LOVE YOU  :))

Gedik sungguh

Ada majlis kenduri kahwin dekat hujung jalan masuk rumah aku. Kenduri kahwin anak dia. Okay, I can hear the gendang-gendang now, means pengantin dah sampai yer. Meriah jugak. Ingin jugak tengok pengantin tapi kemalasan tahap jebon ni meghalang. 

Tapi tadi aku dah gi makan dah. Sorang-sorang aje gi makan. Mak aku jadi mentara. Mentara tu orang yang pakai baju semua serupa tolong angkat pinggan cawan atas meja makan and orang yang akan tolong sepanjang majlis tu berlangsung. 

Sambil aku duk makan sempat lagi aku ushar-ushar orang-orang lain. And tetiba sedang aku duk melayan mata aku tuh, ada lah beberapa budak perempuan yang macam gedik sikit dari yang lain, baju pun macam nak hot je. Aku bajet dalam umur 15 16 tahun. Muka masing-masing cantik manis je. Mula-mula diorang dah chop tempat, tapi tahu lah kalau dah nama pun kenduri memang tak ada makna lah tempat kau chop tu takkan ada orang lain duduk kan. 

Jadi, sebab tempat diorang dah diambil so diorang duduk la semeja dengan aku yang memang kosong sebab aku pun makan sorang-sorang je. Ingatkan ada lah yang nak menegur aku tapi tak pun. Tapi, budak-budak tuh memang tak bertempat kalau nak bergosip mengumpat pun. buat macam aku tak wujud kat tengah-tengah tuh. Hai, sabar aje lah. Bergosip tu Ya Allah mengalahkan wartawan gosip dah. Sekejap berbisik-bisik. 

Aku makan tak tengok diorang, so aku tak tau macam mana muka diorang dari dekat. Tapi masa dah nak habis makan, aku pandang la sorang-sorang, hamboihh makeup bertempek ha. Kaler macam-macam kat muka tu. Pesyen tudung dah tentulah pesyen zaman sekarang punya tudung kan? Haih, siap control-control ayu bagai. Lelaki memang lah banyak kat situ kan. Tu yang control ayu lebih. Lantak kau lah budak-budak weyh. Memamg menyampah tengok. 

Gedik pulak aku tengok.

.

Tetiba terasa zaman aku telah jauh ketinggalan. Macam orang tua dah padahal aku muda lagi. Baru 23. 

Sungguh besar perubahan yang ada, sungguh besar jurang antara zaman aku dan zaman mereka-mereka. 

.............................................................

: Miss you En BF. Lama tak nampak :))

Haih, rindu pulak die :))

Rasa rindu yang melampau dekat En BF. Pelik betul. Rindu lain macam. 

.

Tak sabar nak tunggu habis praktikal. Tinggal berapa hari je lagi. Kalau ikut minggu, tinggal seminggu setengah. Haih, memang tak sabar nak angkat kaki. Aku tak sangka aku boleh bertahan. Enam bulan terasa sekejap je, dan aku ingat enam bulan akan mengubah aku jadi seorang yang lebih peramah, tapi ubah aku jadik pendiam lagi adalah. Ha ha ha. 

Tapi bukan sombong ye!!

Semalam kelmarin dulu, touching sikit dengan En BF. Memang geram sangat, tapi sabar je lah. Ada pulak buat ayat macam tu, rasa macam nak tumbuk-tumbuk je. Tapi tumbuk-tumbuk sayang je la. Kalau betul-betul kang, tak comel lagi lah En BF nanti. Tetiba dapat mesej ni.

: Goodnight sayang. Thanks sebab bersabar dengan kerenah abang, and faham abang.

OMG. Rasa nak melompat tinggi-tinggi tau tak. Aku tidur duk menyengih samapi mimpi-mimpi. Ha ha ha. 

Bila aku fikir balik, sangat mudah nak bahagiakan hati aku, sangat mudah nak senangkan hati aku. Sebab tu even aku nak lelaki yang sweet romantis habis, tapi En BF tak la romantis tahap dalam novel-novel cinta tu, tapi aku tetap senang and bahagia dengan dia. 

Tak perlu ayat-ayat manis sangat, sebab aku pun macam allergic je dengan ayat-ayat manis gula terlebih ni. Aku tak mudah percaya dengan ayat terlampau manis. Manis-manis buah pun okaylah. Kena dengan selera aku.

Mujur, En BF memahami perangai aku yang satu, tapi entah dia faham or tak. Or maybe dia pun sebenarnya macam tu. Jenis yang tak sweet sampai boleh kena penyakit kencing manis tuh. 

Cuma satu yang aku sangat pasti pasal En BF. Dia suka kalau dimanjakan. Sangat comel lelaki manja ni, tapi kalau kena pada tempat lah. Kalau tak, rasa nak kena pusing dengan angin twister aku, buat lah manja tak kena tempat. Dapat lah habuan. 

.

Untuk makluman, dulu ada berangan nak panggil 'ABANG' kan if dah kahwin. Okey, tak sempat kahwin lagi pun dah mula macam tu. Bila cakap dekat En BF, kita macam biasa dah la, sebab nak cakap gini if dah kahwin, tapi dia macam setuju je pulak if sekarang dah mula guna panggilan tu. Siap takmau tukar-tukar lagi. Ha ha ha. 

Okeyh, miss him so much so tak dapat nak elak bercerita pasal En BF malam ni :))


Friday, November 11, 2011

Jerawat aku macam berlian, kau ada??

Tajuk tak boleh blah kan??

Jerawat kat muka tertimbul-timbul dah macam berlian-berlian kat tudung bawal je. Besar-besar macam berlian tu lah jugak. Nak tengok muka sendiri pun dah macam aihh tak ada semangat ha. Sebab dah macam-macam buat, tapi tak ada apa-apa kesan pun. Huu, kalau batu berlian naik kat muka boleh lah jugak buat jual, tapi ini jerawat batu. Sibuk nak menempek kat muka. Harap-harap hilang cepatlah ye. Sedih tengok ha, sakit pulak tuh. 

.

Hari Raya kedua baru ni, AidilAdha baru ni, ada reunion sekolah rendah yang kali ketiga, dekat rumah salah seorang kawan sekolah. Tengok semua gadis-gadis, alahai, muka sebijik jerawat pun tak ada. Aku je ha yang penuh menempek kat tepi pipi ni. Segan jugak lah rasa. 

Tapi, nak cerita pasal lain. Bukan pasal jerawat tu. 

Bila separuh dari ahli kelas 6 Bernas tahun 2000 tu berkumpul, ada sesuatu yang aku rasa. Aku tetiba jadi diri aku yang dulu, yang hanya melihat lebih dari bercakap. Padahal sebelum ni ada jugak aku jumpa diorang, cuma masa yang hari tu sekali dengan guru kelas dulu-dulu. Mulut aku tak riuh macam biasa, macam kena kunci. Aku tak ada idea nak bercakap, aku tak ada benda nak sembang-sembang. And at that time aku cuma fikir yang diri aku yang zaman sekolah rendah tu masih ada. 

Means aku tak berubah sepenuhnya. Sifat pendiam tu masih ada. With the girls, ada la jugak sembang sikit-sikit, with the guys, hanya dengan Yunus dan Naim aku bercakap. Dengan yang lain-lain, aku kunci je mulut aku. Diam. Lagi senang. Hanya memerhati. Lebih mudah. Lebih selesa. 

Owh, cikgu-cikgu yang datang pun, masih kenal aku, and aku pun masih ingat lagi. :)

.

Aku lupa pasal raya pertama, ada photoshoot with my cuzzies. He he he. Gila kan? Pagi-pagi ray bersiap sakan sebab nak bergambar je, and its AidilAdha, sesuatu yang jarang dibuat aku and sepupu-sepupu aku. Btw, I just love this raya very much sebab dapat jumpa En BF jugak. 

He look cute with baju melayu (only baju), seluar jeans aje die nak pakai. He he he. Okeyh, dah rindu dia dah ni. :p

...........................................................................

: I miss you En BF :)


Tuesday, November 8, 2011

Sedih sedih sedih :( huuu

Selamat Hari Raya Aidil Adha buat semua :)

.

Kalau boleh nak cerita yang happy-happy je dalam blog ni, tapi yang sedih-sedih tu, tak boleh jugak nak peram sangat kan? Boleh gila kan? 

Sumpah aku sedih sangat sangat sangat sekarang ni. Air mata ni kalau boleh tadah, dah penuh sebaldi. Nak mengadu kat siapa? Mengadu pada Yang Esa satu, lepas tu pada En BF. Jarang mengadu kat En BF. Selalu mengadu gedik-gedik je kat dia. Risau jugak mengadu kat En BF. Risau dia fikir yang bukan-bukan. Bukan biasa aku nak share-share masalah dengan orang. Aku pilih orang untuk share masalah. Sebab aku tau bukan semua tu suka dengar masalah orang lain. Tapi selalunya aku diamkan aje. Marah sendiri-sendiri, sakit hati sendiri-sendiri, mengadu kat diri sendiri, pujuk-pujuk sendiri-sendiri. 

Baru perasan, diri sendiri ni pendendam jugak rupanya. Simpan lama lama lama jadi pekasam, kemudian satu hari keluarkan semua sekaligus. Lepas tu siap ada niat nak balas balik. Sangat tidak baik. Langsung tak baik. 

Tapi, selalu ingatkan diri sendiri, jangan balas if berdendam sekalipun. Biarkan je. Sakit sendiri sudah, jangan sakitkan orang lain. Haih, bila bawak kereta selalu fikir apa salah diri sendiri. Kadang-kadang berangan aje kerja bila drive. Itu pun tak bagus. Memudaratkan diri sendiri dah tu. 

Terfikir jugak hidup yang masih menumpang ni. Walaupun masih dalam tanggungjawab mak ayah, tapi sangat sangat sangat terasa diri sendiri ni menumpang. Menumpang duit mak ayah. Menumpang kereta mak ayah. Menumpang rumah mak ayah. Agak-agak bila ada suami nanti, aku akan terasa macam ni lagi tak? Takut jugak dikata menumpang suami. :)

Dah situ cukup. Letih la pulak kalau macam ni. Buat bodoh je la even aku ni pandai. Sempat lagik tuh nak poyo-poyo. Ha ha ha. Ini nama pujuk diri sendiri. 

Tapi En BF pun ada pujuk-pujuk jugak tadi. Terima kasih, terima saya seadanya. :)

.

Saya sayang keluarga saya, cuma saya tak dapat nak tunjuk sayang saya. 

.....................................................................

: En BF sayang saya kan? :) 

Thursday, November 3, 2011

Done. 3 hari je :)

10.50 malam.

Habis baca novel karya Siti Rosmizah, 7 Hari Mencintaiku. Sumpah best. Layan je. Macam-macam feeling ada, tapi tak boleh blah, novel ni pun pakai 'abang sayang' jugak. Keinginan membuak-buak. Ha ha ha. En BF, tukar jom?? 

Gedik. Tak pasal aku kena dengan si dia nanti. Ha ha ha.

Aku duk ingat aku akan habis baca novel tebal gila tuh dalam masa dua minggu. Sebab dua novel before ni, aku baca sampai seminggu. Tapi disebabkan novel tu best best best sangat sangat sangat, aku habiskan jugak. Kalau ikutkan taknak berhenti membaca langsung tapi sebab fikir nak kerja esok pagi nya, itu yang berhenti-berhenti jugak tuh. 

Next week after raya haji, nak gi cari novel lagi. Ini yang susah ni kalau dah gila novel balik. Rasa nak usung semua bawak balik rumah. Kalau lah ada beriban duit ha. Dah lama buku dengan rak-rak sekali aku beli letak kat rumah ni ha. 

.

Tadi telefon Ieda. Lama sungguh tak telefon ibu tuh. Ingat nak dengar suara Dobok, anak manja dia tu, tapi tak kesampaian. Dobok still kat rumah pengasuh. 

Pastu dapat soalan maut, bila nak kahwin dia tanya. Dia cakap asyik tulis dalam blog, tapi bila yang betul nya. Ha ha, tak sangka sempat dia membelek blog aku. Blog dia, tak reti-reti nak update pun ha. He he nanti aku kahwin, aku inform ye Ieda, cuma tak tahu la kau dapat datang ke tak. Maklumlah anak nak masuk dua, takut time aku kahwin, anak dah empat. Siapa tahu kan?

Okey okey dah la. Nak pergi tido. Dah lewat ni. Bye. Salam.

................................................................

: En BF, lepas kahwin, nak panggil awak 'Abang'. Eyh, awak cakap nak kahwin dengan saya kan? He he he. :)

Friday, October 28, 2011

"Abang" , sound sweet je :) hehe

Kan? 

Sejak dari dulu aku bercinta, (huh, macam banyak sangat bercinta) tak pernah aku panggil abang dekat boypren. En BF pun aku tak panggil abang jugak. 

Hoho, tetiba rasa teringin nak panggil abang. Ha ha gedik. 

Ini semua sebab terpengaruh dengan novel. Penuh perkataan abang je. Lepas tuh, dari muka surat first sampai habis ada perkataan abang. Jealous okeyh. Jealous ni saya tak ada abang. :) Ini statement mintak pelangkung dari En BF. 

Tapi serius, kadang-kadang teringin nak panggil special dengan panggilan abang. Sebab bunyik abang tuh macam sweet je, boleh lah buat perangai adik-adik kalau panggil abang macam tuh ye dak? Ha ha ha. 

Abang. Abang. Abang. Sweet lorh.


Ini "ABANG" kiter. :p


..............................................................

: En BF ni mesti gelakkan aku kalau tetiba aku buang tebiat panggil dia Abang. Mau kena gelak dua tahun. :)

Bahan bacaan waktu senggang :)

Dulu dulu dulu ni, aku peminat setia novel. Bagi je lah novel apa pun, sure boleh habis baca dalam beberapa jam je. Lepas tu, dalam sehari boleh bantai dua buah novel sekaligus baca. Memang gila novel tak boleh blah.

But but but, sekarang ni kegilaan itu hilang. Nak kata dah hilang interest tu tak jugak sebab hari tu baru beli je dua buah novel. Okeyh, satu dah khatam, tu pun ambil masa tiga hari, and satu lagi on the way. Adeh, malas betul nak baca lah kalau banyak konflik. Tapi bukan novel lah kalau tak konflik macam tu kan?

Owh, aritu aku beli novel tajuk "TUAN RUMAH PEMBANTU RUMAH" and "JIRANKU KEKASIHKU". Ha, dua ni je pun berpeluh nak habis. Memang aku bercinta dengan bantal je untuk habiskan satu pun.

Dalam tak habis baca dua buah tu, bulan depan dah plan nak beli karya Siti Rosmizah. Tebal gila novel tuh, memang aku tak tahu lah bila agak habis. He he he. Plus with one more novel. Ingat nak beli karya Hlovate, "CONTENGAN JALANAN". Dia punya cover nampak sangat menarik. :)

Terasa nak mengumpul novel semula. Sekarang plus novel Bahasa Inggeris. Dah tengok kat kedai buku arituh, nampak menarik je. 

Owh, yang pasal novel "TUAN RUMAH PEMBANTU RUMAH" tu, bila aku baca aku terasa macam ada yang tak berapa nak kena. INI PENDAPAT AKU SAHAJA. Ayat mudah difahami, syukurlah, kalau tak, larat nak baca ayat bunga-bunga. Boleh muntah darah aku. Bagi aku ada lah sedikit yang tak berapa nak kena. Dari segi kelogikan (Betul eja macam ni? Garu kepala) . Aku bukan penulis, pemuisi atau apa untuk komen orang, tapi aku seorang pembaca yang mahu penulis itu menjadi lebih bagus lagi. 

Lagipun, ini penulisan pertama beliau yang diterbitkan menjadi novel, yang sebelum ni beliau menulis di dalam Penulisan2u je. So, semoga bertambah-tambah idea kreatif beliau untuk menghasilkan karya-karya yang lebih baik di masa akan datang. Best of luck for u. :)

Now, dah nak habes novel kedua. Ini pun ada sikit lawak. Tapi ayat-ayat beliau sangat menarik hati aku. He he he. 

Inilah yang aku buat masa senggang aku. Membaca. And aku ada jugak baca READERS DIGEST, MASTIKA, INFINITI, DARA, REMAJA, WANITA, and apa-apa bacaan yang boleh buat hilang bosan. Ha, tak lupa majalah siswa. Dulu rajin beli, sekarang je dah jarang beli. Heeee :p
....................................................................

: En BF, miss you :)

Tuesday, October 25, 2011

taktahudahnakletaktajukapa :)

Banyak benda bengang nak cakap ni ha.

Hari Ahad hari tu, pergi hospital melawat cousin aku yang baru bersalin. Anak perempuan. The mommy, nampak sihat aje, but the baby, aku tak dapat jumpa lagi, sebab baby duduk dekat ICU. 

Tak tahu nak cakap salah siapa. Masa nak lahirkan baby girl tu, doctor dalam ambulance tu tak bagi beersalin dulu. Suruh tunggu sampai hospital. Tapi jauh lagi kot nak sampai. Aku tak rasa if seorang ibu nak deliver baby, dia boleh tahan-tahan. Baby boleh lemas kan? Betul tak?

Tapi, cousin aku ni disuruh tahan-tahan, last-last tak tahan jugak, dia bersalin dalam ambulance tuh jugak. Apa nak buat tak boleh nak tahan. 

AND

Nasib baik dia bersalin. If not anak dia maybe tak dapat nak diselamatkan. Sebab baby masuk ICU pun sebab tertelan apa tah kat dalam perut. Terasa macam nak salahkan the nurses, the doctor yang dalam ambulance tuh. Tapi, benda dah nak jadi. Terima ajelah.

One more, yang nak melenting sangat bila pergi hospital tak ada tempat nak duduk. Hmmmm.

Okay, dah dekat hospital.

Dekat office pulak. Adoih. Hari-hari. Aku sampai naik pusing. Macam nak sumbat roti je masuk mulut dia biar diam sekejap. Dari pagi, eyh, dari turun kereta sampai petang dah nak naik kereta balik rumah, still tak diam. Entah apa yang dicerita tiap-tiap hari tanpa henti. Letih dengar. 

......................................................................

: I miss you lovely. 


Sunday, October 23, 2011

Pizza full, minggu minggu depan baru pergi lagi :)

Menonton wayang adalah agenda utama hari ni plus with makan pizza. Tapi, tak dapat makan pizza sebab table full. Siap ada orang tunggu beratur beratur bagai dekat depan pizza. So, akan makan next next next week, after gaji. :)

Tengok wayang cerita best punya. Heh, if I know Real Steel tu memang best sangat sangat sangat, dah lama dah tengok. Serius suka sangat tengok Real Steel. Excited gila tengok citer tu. Agak-agak ada tak orang macam aku yang nak tepuk-tepuk tangan bila super excited tengok movie. 

Hm, ada aku rasa sebab tadi ada yang tepuk tangan. Cerita best macam tuh, memang la aku rasa excited nak lompat-lompat dari kerusi. Ha ha ha.

.

Okeyh, lepas tuh nak balik terus, tapi hujan lebat kat luar sana.  So, jalan jalan jalan pusing CS. Habis duit kalau lama lama lama lama sangat duduk pusing dalam CS tu. Hari ni je dah habis banyak jugak. Sebab beli novel sampai dua buah. 

Sekarang ni, novel dua buah depan mata pun tak berapa excited nak baca. Tak tahu lah kenapa. Kalau dulu, boleh habiskan membaca novel sebuah dalam masa sejam dua, tapi sekarang ni, adoilah, malas pulak nak baca tekun-tekun macam dulu. Padahal novel tuh, novel terlaris okay. 

Next month, ingat nak beli Contengan Jalanan lah pulak. Dan jugak buku tulisan Siti Rosmizah. Aku lupa tajuk buku dia, tapi nampak macam menarik. Beberapa hari lepas, novel tuh still ada kat Popular tuh, tapi hari ni, dah tak ada. Means buku tu laris. So, nak kena beli lah. :)

Lepas tu, eyh, masa sebelum beli novel tu, member beli beg dulu. Lupa nak cakap, tengok wayang dengan Cik Gelpren aku kat opis tuh. Cik Hani nama dia ye. He he he. Beg macam handbag, tapi tali panjang, orang panggil sling bag, yer? Ha, yang itu lah. Kaler merah, merah hati bukan merah garang. Aku berkenan jugak dekat satu beg tuh, tapi, tak sampai seru nak beli.

Dan kemudian, pergi tengok kasut-kasut. Adoi, santek okeyh. Sumbat-sumbat kaki, memang cukup cukup saiz aje, tapi kalau beli pun, bila nak pakai. Tapi, serius berkenan.

Lepas tuh tengok jugak kasut untuk lelaki. Ada satu kedai tuh, memang cantik kasut. Duk bayang En BF aku pakai kasut tu, nak beli tapi I need him to try it himself. Memang tahu saiz kaki, tapi kasut ni bukan ikut sangat saiz standard kan? Tu yang risau jugak nak beli apa-apa dekat dia. Same goes to baju, tapi baju aku boleh agak lagi saiz dia pakai. Seluar pun. 

Ha, seluar ada yang smart tadi. Harga kira okay lah macam tu. Seluar lelaki. Cantik. Bagi aku segak la, sebab aku suka kaler seluar tuh, and kain dia pun okay. :)

Okeylah, penat dah nak tulis panjang-panjang. Bye. :)

......................................................................

: En BF, kite sayang awak ketat ketat :)


Thursday, October 20, 2011

Kalau pasal kahwin, aku memang excited :)

Dua hari lepas En BF agak excited. Cerita pasal persalinan pengantin dengan pelamin dengan meja makan pengantin semua, makeup pengantin dengan harga berpatutan aku rasa. Only RM 2,800. 

Teruja okeyh. 

Actually, both of us memang dah mula fikir pasal ni. Even orang cakap nanti fikir, muda lagi, rumah belum ada, kereta pun tak ada lagi, kerja belum tetap lagi Cik Tsya ni, tapi, aku nak fikir jugak. Sebab ini masa depan aku, bukan masa depan mereka-mereka yang bercakap tu. Eyh, masa depan kami. Lagipun soal ni semua En BF yang timbulkan so, aku as his girl yang mengada-ngada kena la tolong fikir sekali. Sebab sebab sebab aku yang nak jadi pengantin dia. He he he. Okeyh, cukup gedik kat situ. 

InsyaAllah. Harap semuanya menjadi. Ye kan En BF kan? 

Okeyh okeyh sambung yang tadi. 

Serius aku agak tak sangka dengan harga yang macam tu. Bagi aku murah la, sebab macam berpatutan harga yang diorang letak. Itu package yang paling mahal sekali kat butik tu. Just imagine, kalau yang paling murah berapa? Tapi, berpadanan lah dengan tempat tu. Its just a small town, so, harga macam tu kira okay la. Kalau Kuala Lumpur, jangan harap nak dapat itu punya harga. :p

Tapi, my mom pernah cakap, kalau beliau sihat walafiat time aku nak kahwin nanti, mak aku nak buat baju sendiri, pendek kata semua sendiri.  Takmau order-order. Adeh, agak-agak bajet tuh sampai tak?? Ha ha ha.  

Doakan aku cepat kahwin dengan En BF. 

Dan doakan En BF sempat kumpul duit untuk buat kahwin.  :)

......................................................................

: I LOVE YOU MR UJER :)

Tuesday, October 18, 2011

Fuhh!! Lega sangat-sangat hari ni :)

Sebab hari ni lecturer dah datang visit. Sangat lega. Report dah submit, buku log pun dah ditanda. Bos pulak bagi full support, oh, ini sangat tak disangka ye, sebab selalu jugak cari pasal dengan bos. Kuikuikui. 

Cuma belum hantar evaluation form form employer aje. :) Itu akan settle kemudian.

.

...........................................................................

: En BF, mana awak ni ?? 

Saturday, October 15, 2011

Helmet hilang :( huu sedih ..

Kesian aku kan? Helmet kena curi. Gara-gara pergi tengok wayang dekat village mall. Adeh. Ada pakguard kat situ, so aku tanya kalau-kalau nampak, tapi pakguard cakap itu biasa berlaku. Damn.

Kalau dah tahu selalu jadi, kenapa tak ada sebarang pencegahan? Serius pakguard kat situ memang ramai. Lepas tu boleh siap cakap, motor pun ada kena curi. Lepas tu, pakguard cakap letak helmet dekat tempat tengok wayang. Boleh bawak masuk pulak padahal ada cop merata-rata, jangan bawak helmet. 

Rupanya, cop-cop tuh, tanda-tanda tu, maksud sebenar dia jangan pakai helmet di dalam mall. Adoi. Biar terang jelas boleh? Benci kalau tak faham tanda. 

Okay dah.

.

Ini lain cerita pulak. Ini pendapat aku je lah. Bukan mengata, cuma terpanggil untuk berkata-kata je. Ceewwaaahhh ayat hang. Ha ha ha. 

Tadi, baca dekat FB. Ada kawan marah kawan yang lagi satu. Normal kalau marah-marah ni, tapi bagi aku cara dia tu agak melampau. Aku mengaku aku memang laser, tapi selalunya apa yang aku cakap tu, fakta. Aku tak memfitnah. Aku tak bercakap tanpa aku dengar kedua belah pihak. Kadang-kadang memang terlepas cakap jugak, tapi apa yang aku cakap itu memang benda yang betul jadi and memang tak tipu. 

A word can change everything. Itu yang aku selalu fikir sekarang. Pelbagai jenis orang, pelbagai jenis ragam, akan ada pelbagai tafsiran. Sebelum bertindak, atau bercakap, lebih baik berfikir dulu. And elok dengar dari kedua pihak. 

Kes dengan bos di office atau berkaitan, sila abaikan :)

......................................................................

: En BF :)